Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Isljedničko novinarstvo

Lojalni Aleksandar Stanković i lojalna Maja Sever obavili su jednu vrlo neuobičajenu HRT-ovu Nedjeljom u 2emisiju „Nedjeljom u dva“. Stanković se čak milo smješkao uz prve stihove recitirane poezije pa nam je on možda prvi puta tako došao pomalo i mio. Baš je bilo slatko ono o jeseni u Vojvodini. Glavno da nije u Hrvatskoj. Za poeziju naime znamo da mu je jako prirasla srcu, osim skupocjenog Harley-Davidsona s kojim je snimao sasvim sadržajno isprazne i potpuno negledljive so called putopise (Vjetar u kosi)... po Hrvatskoj pa i šire. Srećom, od OdjednomSada se odjednom dogodila emisija koja govori o hrvatskim interesima, o sustavnom potiranju hrvatske zajednice u Vojvodini od strane Vlade RS još jednog Aleksandra, Aleksandra Vučića. Sada se dogodila emisija u kojoj i Maja Sever služi istini, a ne trabunja o ideologiji. Sada se odjednom dogodila emisija na koju smo odavno već imali pravo. Sada se odjednom dogodila emisija u kojoj se istinoljubivo uspoređuju interesi i prava Hrvata u Srbiji s istim takvim pravima Srba u Hrvatskoj. Na te istine dugo nismo imali pravo u famoznoj NU2...posljednje tzv. putopisne eskapade Stankovića je vratilo samo i isključivo u NU2. Bit će da je gledanost tumaranja na motoru bila katastrofalna mada su mu dali prime termin. A i to je sramota sama za sebe. I posebna tema: što zaslužuje Prvi program, a što Drugi, Treći ili Četvrti... a što HRT nikada nije bio u stanju profilirati. Kako na Televiziji tako i na mnogo starijem Radiju.

Zašto nije? Pa najlakše je tako, od cijelog programa napraviti salatu. Tada možeš sve ugurati svugdje, po potrebi. Možeš gdje hoćeš i kada hoćeš podvaliti nešto, uzdignuti nekog, srušiti kriterij drugih itd. Možeš arbitrirati umjesto izvještavati. Tada profil pojedinog programa i razina kvalitete nisu odrednice, nisu obvezujuće i svima jasne, već je to običan manipulativan okvir, točnije – koš.

Maja Sever i gosti jedne ideološke strane

Maja Sever, prijateljica Zorana Milanovića i brojnih drugih esdepetlija, mnogokad je zlorabila javni medij i ugošćivala (u doduše popodnevnim HRT terminima) samo jednu ideološku stranu. Njezinu. Kao da je to njezina privatna prčija. Uvijek su bili nadglasavani svi oni drugi, ako ih je uopće pozivala u emisiju. I ne samo da je tako cenzurirala drugu Maja Severideologiju nego je kljaštrila i onemogućavala sve one drugog i drugačijeg slobodnog mišljenja. Ne daj Bože hrvatskoga, pa čak i bez ideologije ili bez stranačke pripadnosti.

Sada se odjednom dogodila emisija koja govori o hrvatskim interesima, o sustavnom potiranju hrvatske zajednice u Vojvodini od strane Vlade RS još jednog Aleksandra, Aleksandra Vučića. Sada se dogodila emisija u kojoj i Maja Sever služi istini, a ne trabunja o ideologiji. Sada se odjednom dogodila emisija na koju smo odavno već imali pravo. Sada se odjednom dogodila emisija u kojoj se istinoljubivo uspoređuju interesi i prava Hrvata u Srbiji s istim takvim pravima Srba u Hrvatskoj. Na te istine dugo nismo imali pravo u famoznoj SuboticaNU2... A kako je tek Hrvatima u Vojvodini koji su sustavno proganjani još od stravične ere fašista Slobodana Miloševića, kada su nestajali ljudi u Vojvodini, slučajno Hrvati. I ne samo u Vojvodini.

Stanje u Srbiji je zapravo nepromijenjeno, tek s nekim kraćim razdobljima kada su Hrvati mogli donekle doći do zraka (Đinđić) da bi ponovno poslije njega bili nepoželjni, bili tjerani da se izjašnjavaju kao Bunjevci, a ne Hrvati, da bi i dalje živjeli u selima bez asfalta, bez vode i bez kanalizacije!? U nekada drugom najbogatijem kraju Jugoslavije. Rangiralo se: Slovenija pa Vojvodina. Danas je Vojvodina najsiromašniji dio Srbije, a Srbija je najsiromašnija zemlja u Europi! Istinski intelektualci u Srbiji odavno to znaju i odavno su protiv pročetničke beogradske vlasti koja desetljećima neometano harači Srbijom i baca ju na dno. Ali velikosrpski i četnički zatucan svijet vrlo je rasprostranjen i utemeljen kolač srpskog stanovništva, koji će Srbiju (prvenstveno na vlastitu štetu) još uvijek i još zadugo držati u zagrljaju odavno pokojnog Miloševića ali zato uvijek vrlo žive i ekspanzionistički opake Pećke patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve (vidi prof. Ljubica Štefan).

Čemu možemo zahvaliti ovakvu emisiju?

Gost emisije NU2 ovoga je puta bio vojvođanski Hrvat, profesor filozofije, književnik i političar Tomislav Žigmanov. DnoU nekada drugom najbogatijem kraju Jugoslavije. Rangiralo se: Slovenija pa Vojvodina. Danas je Vojvodina najsiromašniji dio Srbije, a Srbija je najsiromašnija zemlja u Europi! Istinski intelektualci u Srbiji odavno to znaju i odavno su protiv pročetničke beogradske vlasti koja desetljećima neometano harači Srbijom i baca ju na dno.Vrlo elokventan gost i osobito vrlo dobro informiran. Neki će reći već zbog toga, tandemska manufaktura Stanković&Sever, tu ništa nije mogla. Njihovim marifetlucima i podvalama, u tom kontekstu, jednostavno nije moglo biti mjesta. Tek krajem emisije Stanković je postajao sve više nervozan sve češće upadajući gostu u riječ. Naročito Žigmanovpri pokušaju insinuacije o Bunjevcima te Bunjevcima Hrvatima. No, uzalud. Gost je bio nadmoćno brz i konkretan u argumentima. Čemu dakle možemo zahvaliti ovakvu emisiju?

Sklon sam inačicama odgovora na to zašto je jučer stupao i lojalan Aleksandar i lojalna Maja. Dva su moguća scenarija: ili su napokon, ne u redakciji već u vodstvu kuće, pozvani na razgovor ugodni te im je nacrtano što hrvatski građani kao najvažniji i kao pretplatnici vrlo skupo plaćaju i imaju pravo očekivati od HRT-a kao navodno javne televizije. Ili je povratni val njihova dosadašnja destruktivnog i pristranog djelovanja u novinarstvu postao cunami s vrlo visokom zapjenjenom krjestom pa su se drzoviti Stanković i ideološka Sever morali nakratko sakriti iza svima drage lojalnosti.

Kao treću, najmanje vjerojatnu soluciju ističem ovu: možda se Stanković prikrio i sakrio i pokrio i jednom ovakvom emisijom da bi privukao malo i hrvatske, a ne samo manjinske gledatelje. Odradio je zamislite dakle i jednu emisiju koja ne će biti jedino za regioon. Možda tako, bar ponekad, eto privuče i rodoljube. Možda se samo pritajio da bi uskoro tobože ponovno imao rezona i tobožnjeg opravdanja rigati vatru sukljati dim o građanskom ratu, o ugroženim Srbima u Hrvatskoj, o rigidnim ustašama, o govoru mržnje ili o omiljenoj fašizaciji Hrvatske... Nitko nema ništa protiv toga da Stanković širi takva svoja uvjerenja. Ali ne našim velikim pretplatničkim novcem. Neki s HRT-a govore i o iznosima koji pokrivaju troškove emitiranja i za više od 94 %! Nitko nema ništa protiv da Stanković maše i panoima protiv govora mržnje. Ali to slobodno može kod Šprajca alias Jovanovića, ili na nekoj privatnoj televizijici, a ne na hrvatskoj državnoj televiziji, koja bi jednog dalekog dana mogla možda zaista postati javni servis. Za sada je servis tek onimnotornim snagama iz regioona. a ponajmanje onima hrvatskima ili braniteljskima.

Manipulacije govorom mržnje

I da se razumijemo, nitko razuman ne će podržavati govor mržnje, ali ćemo se rodoljubno zanovijetajući jasno Dujmovićsuprotstavljati svakoj privatizaciji govora mržnje. Svojatanju govora mržnje, krivotvorenju govora mržnje, manipulacijama s govorom mržnje, napumpavanju govora mržnje. Zar Stanković mora (p)ostati i ŠaketanjeKad bi on shvaćao novinarstvo kao ozbiljnu i odgovornu dužnost, a ne tek kao periferijski boksački ring u kojem uvijek, samo i jedino najnasilniji pobjeđuje, bio bi to pomak prema profesionalnom servisu. Ali on to ne zna. Šaketanje je jače od njega, ma kakvo novinarstvo?vječno ostati prvo grlo javne tv? Zašto se vodstvo državne televizije preplašilo Tihomira Dujmovića? Porasla gledanost? Točnije porastao neželjeni dio gledanosti?? Zašto ravnopravno nisu dali priliku znatnom povećanju gledanosti (odličnoj prilici) tako da jedne nedjelje ide (odavno izlizan format) „Stankovićev“ NU2, a druge nedjelje nova emisija „Iza zavjese“? Koju je nota bene, suvereno, zanimljivo, izrazito profesionalno i nenametljivo vodio Tihomir Dujmović? Ako Stanković mora ostati favorizirani sinek, jedan i vječni broj jedan, doživotno, kao monopolist samosvojne HRT carevine i Titov totalitarist... ima li on pravo šarati po panoima i vlastiti ideološki aktivizam na državnoj televiziji prodavati pod objektivno novinarstvo? Nekmoli pod uradak koji spada u javni servis?? Ako je Stanković Medijiprotiv govora mržnje neka pogleda (ako ima snage) one svoje emisije na koje je dobio najviše prigovora. Mislim da će tako najbrže usvojiti punu definiciju onog istinskog pojma govora mržnje... i sam će u svom radu s njime prestati. Da, kako da ne... Onda ne bi bio tako popularan. U komšija.

Kad bi on shvaćao novinarstvo kao ozbiljnu i odgovornu dužnost, a ne tek kao periferijski boksački ring u kojem uvijek, samo i jedino najnasilniji pobjeđuje, bio bi to pomak prema profesionalnom servisu. Ali on to ne zna. Šaketanje je jače od njega, ma kakvo novinarstvo? Ali, možda nam Stanković može dati odgovor na jednostavno pitanje povodom ovih jednostavnih činjenica. Je li Stanković vitlao panoima u 'svojoj' emisiji vapeći da se prekine s govorom mržnje i da političke i zakonodavne strukture penaliziraju isti? Jest. A je li Stanković bio na komemoraciji svome kolegi iz Splita Predragu Luciću? Jest. A je li Vili centralno-komitetlija Matula na tom istom skupu poveo izraziti govor mržnje s parafrazom pjesme Bojna Čavoglave a koju su ovi demokrati, ovi intelektualci i elite i borci protiv govora mržnje prepjevali i skandirali kraj pjesme oduševljeni ovako:

Nek’ u mraku svatko svoju
Žrtvu sačeka!
Žrtvu sačeka!
Žrtvu sačeka!

Pripadnik Bojne mrzilaca

Evidentno i s bolesnim zadovoljstvom - jesu. A je li se Stanković, kada ga je kamera snimala odlučio oboriti pogled? Vidjeli smo i to. A zašto prvo šaketlija pa tek onda novinar, pjesnik, prividni aktivist i samozvani putopisac Aleksandar Stanković tada na licu i poprištu mržnje i pozivanja na ubojstvo drugih i drugačijih, nije odmah napustio taj ne samo mrzilački skup već i nekrofilni dernek (veseljenje, kreveljenje i zavijanje kao nazovi pjevanje na HRTkomemoraciji!)?!I to pod pokroviteljstvom Saše Lekovića,u Novinarskom domu, tzv. Hrvatskog novinarskog društva, u samom središtu Zagreba. Ukratko, od odonuda od kuda se prije mnogo godina i krenulo, a zadnjih godina pomahnitalo osuđivati samo jednu stranu govora mržnje. Znači Stanković zloporabi i emisiju koja mu je dodijeljena, koja nije njegova nego je vlasništvo HRT-a, da bi prvo manipulirao i teretio neke druge za mržnju, a zatim se sam odao istoj kao pripadnik Bojne mrzilaca.

I to takve Bojne koja nema ni odgoja, ni morala, niti ĆudŠto god to bilo, a kad su već vuk i vučica evidentno promijenili ćud, rado pozdravljam sve njihove pretrpljene boli i sve muke u ovonedjeljnom uratku. Pozdravljam i silan napor, jer znam... nije im bilo lako. Varaju se međutim, ako misle da su im ljudi povjerovali. Pretplatnici su samo ove jedne nedjelje dobili ono što bi trebali dobivati uvijek: javni servis i državni uradak. A to Stankoviću izgleda ne će biti moguće zadržati kao stalnu razinu.osjećaja za komemoraciju već i s njome bolesno i degutantno manipulira. Uostalom, isto su radile i drage centralno-komitetlije Vilija Matule: na brojnim su mjestima podizali velebne spomenike palim partizanima. I da jesu tako i iskreno ne bih imao ništa protiv. Ali su u temelje uz dvadeset recimo partizana pobacali i tristo narodnih neprijatelja pa su onda na taj spomenik postavili petokraku zvijezdu i zalijepili ploču povodom: „na ovom mjestu poklanih 500 partizana“. Eto to je taj moral i model mržnje koji Stanković i njegova elita šire kako vidimo i u 21. stoljeću. Viče drš'te lopova! Iskorištava HRT i gradi se borcem za pravdu i istinu. On je protiv mržnje. I još ima obraza pozivati na sankcioniranje svih tih drugih?? Pa neka sankcionira sebe. Ako ima petlje.

Vuk i vučica promijenili ćud

Što god to bilo, a kad su već vuk i vučica evidentno promijenili ćud, rado pozdravljam sve njihove pretrpljene boli i Vukvsve muke u ovonedjeljnom uratku. Pozdravljam i silan napor, jer znam... nije im bilo lako. Varaju se međutim, ako misle da su im ljudi povjerovali. Pretplatnici su samo ove jedne nedjelje dobili ono što bi trebali dobivati uvijek: javni servis i državni uradak. A to Stankoviću izgleda ne će biti moguće zadržati kao stalnu razinu. Dovoljno se sjetiti ispada u njegovim prošlim emisijama. On će se lako moguće opet otkliznuti u drzovitost, u milicijsko isljedništvo u novinarstvu, a ne normalno novinarstvo, u svoje rafalne i beskrajne monologe i upadice gostima umjesto da oni govore tri četvrtine vremena a ne voditelj. Pa makar voditelj bio i agresivan (za što Stanković očito misli da je tek to tada ono pravo novinarstvo). Svakako, sljedeće emisije to će pokazati. Jer ako se netko napokon u toj kući odlučio počešljati ćelavog Stankovića on bi se mogao napokon i malo zabrinuti. Jer druge mogućnosti nema, barem ne na HRT-u. Pokušao je svojim motorkotačem biti nešto nalik legendarnom Salettu, ali to mu je bio vrlo dalek i puki, puki sanak. On ne zna ništa drugo raditi. Pa čak i kad bi mu, za razliku od velikog Saletta, netko drugi pisao scenarije.

S propuhom u glavi, jedino za NU2 Stankoviću ne treba scenarij. Njegova je urođena i nekontrolirana drzovitost i mržnja onaj pun okvir pristranog novinarstva za to velebno, a narcisoidno isljedništvo. Odatle nervoza, obično u drugom dijelu emisije, odatle mu nervoze kad se gost ne uklapa u njegove pripremljene zamke i ukalupljene predrasude. Ali eto, na svijetu nema boljeg od Ace HRT Stankovića. HRT-u svaka čast!

Javor Novak

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 14-08-2022, 10:35:44

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.