Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Frljićev prvi kadar – peti put

Svaki rat strašan je na početku, u svome trajanju i na kraju. O tome se ovih tjedana uopće ne vodi računa u Ukrajini, točnije u Ruskoj federaciji. Obrazac te Putinove agresije na Ukrajinu frapantno je sličan, isti kao svojevremeno onaj na Hrvatsku. Međutim, o hrvatskim ratnim zločinima trubi se do neba kao da još u 90-ima više tisuća branitelja nije procesuirano i osuđeno.

PredstavaDobili su predstavu ponovno razvučenu kroz sve medije. Tragedija obitelji Zec je tragedija. Ratna. Strašna. Ona, koja kao i brojne druge - zaslužuje pijetet. Ali ovo mirnodopsko instrumentaliziranje kroz kazališnu predstavu, ovo medijsko teatraliziranje, taj hepening protu-hrvata, to slikanje na tuđoj smrti, to je nešto ogavno.Bio je rat, lako je bilo prijeći granicu dopuštenoga kad se iz rova nagledate srbskih zločina, kad vam pobiju sve što ste voljeli. Pred očima. Bio je gadan, jeziv rat. Bio je... zašto se sada ne okrenete budućnosti?

Svaki je takav, svaki novi rat sve je gori, ali hrvatska je mirnodopska svakidašnjica gotovo još strašnija. Milijun puta medijski izrabljen i ponovljen slučaj obitelji Zec dignut je ponovno na najvišu razinu. Ustvari zloporabiteljima ove obiteljske tragedije u potpunosti odgovara da se sudski proces ne obnovi čak ni pred sudom u Europi. Njima treba upravo ova i ovakva amaterska predstava suđenja. Medijska. Da traje godinama.

Tako su sada frljićevci dobili i kazališnu predstavu. U njoj je sve moguće, sve što žele krivotvoriti. Dobili su predstavu ponovno razvučenu kroz sve medije. Tragedija obitelji Zec je tragedija. Ratna. Strašna. Ona, koja kao i brojne druge - zaslužuje pijetet. Ali ovo mirnodopsko instrumentaliziranje kroz kazališnu predstavu, ovo medijsko teatraliziranje, taj hepening protu-hrvata, to slikanje na tuđoj smrti, to je nešto ogavno.

Manipulacija

Svi su se apatridi skupili u Rijeci i spremno poziraju nasmiješeni pred kamerama... kao da su došli na proslavu. U ovoj (medijskoj) predstavi nije naravno bitna kvaliteta DjecaŠaka hrvatskih branitelja pred vratima ove medijske perverzije sjajno je međutim, stvar stavila u pravi kontekst: branitelji su pitali zašto Frljić koristi tragediju obitelji Zec da bi teretio cijelu Hrvatsku? „Kad će hrvatske žrtve dobiti svoju predstavu??" Ubijeno je 86 malih Vukovaraca a 402-oje djece pobijeno je četničkom rukom u Domovinskom ratu!! U taj istinski kontekst treba staviti 23-godišnje prešućivanje brojnih silovanih vukovarskih žena, djece i muškaraca.glume i režije, o tome ne piše nitko. Piše se o slučaju obitelji Zec. To dokazuje da je na ovoj, javnoj sceni, jeftina, ali maligna manipulacija.

Predstava ZecŠaka hrvatskih branitelja pred vratima ove medijske perverzije sjajno je međutim, stvar stavila u pravi kontekst: branitelji su pitali zašto Frljić koristi tragediju obitelji Zec da bi teretio cijelu Hrvatsku? „Kad će hrvatske žrtve dobiti svoju predstavu??" Ubijeno je 86 malih Vukovaraca a 402-oje djece pobijeno je četničkom rukom u Domovinskom ratu!! U taj istinski kontekst treba staviti 23-godišnje prešućivanje brojnih silovanih vukovarskih žena, djece i muškaraca.

O tome se šuti. To, kao, nisu ratne žrtve?? U snažnoj knjizi „Sunčica" uporne i sjajne gđe Marije Slišković doneseno je čak četrnaest svjedočanstava (!), ne samo o silovanju, već prije svega o deformiranoj, genetskoj, četničkoj i srbskoj mržnji spram Hrvatica koje su im bile krive samo zato što su Hrvatice. Kada će dakle hrvatska žrtva napokon dobiti isti status kao i srbska? Nitko nema ništa protiv istraživanja zločina, ali ima protiv izjednačavanja, sada već odavno – proizvodnje i nadjačavanja hrvatske ratne krivnje.

I kada se klika Pupovac, Šerbedžija, Komadina i ostali kojima Hrvatska nije na srcu, pojavljuje na toj njima odabranoj riječkoj premijerici, njima je to hepening, njima treba tragedija upravo u obliku u kojem je to ona sada: kao status quo. To je uostalom, stara priča i stara metoda: i Jasenovac nikada nije do kraja istražen... mada Jasenovac nije ni na kraju svijeta, ni u ledenome Sibiru, a nije niti pod morem.

Mitovi

Jer, svaki put kada je istraživanje započeto, izlazili su na svjetlo dana neželjeni nalazi, predmeti koji nisu odgovarali mitomaniji o 750.000 pobijenih Srba, Židova i Roma. Bilo je i Hrvata, bilo je i ustaša. Bilo je i Titovih protivnika sve do 1948. Tako je mit, detaljno neistražen, mogao slobodno trajati dalje. Do paranoje.

I od tragedije obitelji Zec već je sagrađen mit, a srbski mitovi znamo čemu služe. Srbija bez laži i mitova nije Srbija, ona je ništa. Baš kao nedavno u Haagu. Oni činjenica nemaju. Ostaje dakle samo zaostala, nehomogena balkanska država koja ubija svoje premijere „nepoznatom" rukom, koja duže od stoljeća ne poštuje prava manjina. Kako Albanaca, tako i Hrvata, i Mađara, i Sandžaklija, i Vlaha...

Srbija vječno gradi mitove kao nasipe pred istinom kojima redovito optužuje susjede. Optužuje druge a sama ne priznaje čak ni genocide u Srebrenici, Vukovaru, Škabrnji, Borovu selu. Ne priznaje svoje fašističke koncentracijske logore, a za optuženog krvoloka, generala JNA, Mladića traži oslobođenje od optužbe za genocid i gubi, propada im zahtjev jer cijela Europa zna za njegove pohode masovnih smrti, mučenja i protjerivanja. Srbija ga još štiti, a drugima pokušava držati lekcije iz pravde, istine i demokracije. I Putin, mirno i nedodirljivo, štiti Kadijevića i Adžića...

MitoviI od tragedije obitelji Zec već je sagrađen mit, a srbski mitovi znamo čemu služe. Srbija bez laži i mitova nije Srbija, ona je ništa. Baš kao nedavno u Haagu. Oni činjenica nemaju. Ostaje dakle samo zaostala, nehomogena balkanska država koja ubija svoje premijere „nepoznatom" rukom, koja duže od stoljeća ne poštuje prava manjina. Kako Albanaca, tako i Hrvata, i Mađara, i Sandžaklija, i Vlaha...Tragedija obitelji Zec ovako besramno instrumentalizirana i upregnuta u veliko-srbske gajde, izaziva gađenje nad tim punim nedostatkom ukusa, pijeteta i elementarne čovječnosti.

Kada ste čuli zastupnika Pupovca ili župana Komadinu da spominju hrvatske žrtve? Mi nismo raketirali Beograd, komadali Srbiju, nismo tamo ratovali. Okupatorska JNA i njezini tobožnji para u stvari divlji vojni odredi sijali su smrt po ne naoružanoj Hrvatskoj. Ubijali su i silovali tisuće hrvatske djece, civila i svih drugih nemoćnih ili ucijenjenih.

Frljić je dobio odgovor. Dali su mu ga hrvatski branitelji koji nisu htjeli tu sramnu provokaciju od (medijske) predstave prešutjeti. Frljiću, Pupovcu, milom i nevinome Šerbedžiji, Komadini i svima raznim drugim samozvanim tužiteljima odgovor je dala nezaboravljena hrvatska žrtva. Knjiga „Sunčica" prevedena je na engleski. Dokumentarni film „Sunčica" vrti se po cijeloj Hrvatskoj. Uskoro će stići i prijevod dokumentarnog filma te masovna prikazivanja po (kada su srbski zločini u pitanju) - zaspalome svijetu. Probudit će ga Sunčica.

Sunčica

Srbska mitomanija i maligna zloporaba (i ove) tragične obitelji, obitelji Zec, bit će pobijeđena istinom. Istinom o tome tko je bio okupator a tko žrtva. Istinu o tome o čijim se mnoštvenim zločinima, genocidu, razaranjima, silovanjima i paležu - nekakve lažne pomirbe radi - (još) šuti. Šuti na državnome vrhu, u Saboru i u Vladi. Šuti i predsjednik Josipović. Pravednik. Svi oni ne mogu stati iza Sunčice, jer kad bi nju priznali, Sunicakako bi opravdali 23-godišnje ne traganje za zločincima? Za onima koji i danas neskriveni, slobodno šeću Vukovarom?!

Kako izgleda pomirba na (ovaj) politički način već je viđeno: rat je bio konglomerat pogrješnih politika. Divno, znači nema agresije i žrtve, stvar je u pogrješnim politikama a ne u jednoj agresorskoj i fašističkoj politici. Ni vlasti u Beogradu ni one u Zagrebu nisu vodile rat 90-ih!

Kako lijepo i opet izjednačavajuće, šteta samo što je to puna laž, jer su ratovali i Šešelj i arkanovci i Toma grobar i svi drugi njihovi vojvode, koji su i dan danas glavni u Srbiji. U tom i takvom gnijezdu hrvatsko-srbskih laži, podvala i mitova moguć je jedan Frljić. Umjetnik kojemu je skandal preduvjet i nužda da bi potvrdio svu svoju veličinu, inspiraciju i kreativnost. Moguće je da jedna protu-hrvatska manjina već godinama terorizira većinu i siluje istinu. Obeščašćuje (i) Hrvatski dom na Sušaku.

RabotaZamislite da netko primjerice u Italiji sustavno i opetovano optužuje Saveznike a veliča žrtvu talijanskih fašista! Kako bi se taj redatelj medijski proveo i kada bi ponovno dobio državna sredstva za takvu protu-uljudbenu rabotu? Bi li mu gradonačelnik uveličavao premijeru? Bi li mu ministrica kulture trčala, kao ovdje u Rijeku, na tu opskurnu premijeru? Pa ipak i Obersnel i Zlatar-Violić vrlo su se rado odazvali.U Dalmaciji kažu: reci mi da ti ne rečem. Tako nam kojekakvi intimusi Save Štrbca godinama trabunjaju, kroz sve medije, o našoj krivnji, da bi naših optužaba protiv njih bilo što manje. A mediji, koji izlizano i vječno kukaju: „opet su novinari krivi za sve" – popratili su ovu lokalnu premijericu kao sve slično hrvatski apatridno – masovno, vrlo odano i s mnogo fotografija nasmijanih aktera performansa zvanog: i ja (rado) optužujem Hrvatsku.

Pacifistični Rade opet se (slučajno) našao u tom zboru (i opet nije glumio) pa će se za koju godinu čudom čuditi zašto ga ne vole. Tako se i Tereza sada čudom čudi zašto je u Hrvatskoj ne vole a pjevala je Beogradu „Prijatelji dragi gdje ste?". Prije toga, kažu, pjevala je po cijeloj spaljenoj Hrvatskoj. Samo ona i Rade znaju kako sve to što rade ide skupa i da li izaziva mučninu.

Čini se neke premijere su društveni događaj, premijera filma „Sunčica", u samom središtu Zagreba - to nije! Kad vidim što jest događaj, i draže mi je da nije, jer Sunčica će biti svjetska priča! Vrijeme je na našoj strani.

Samo, zamislite da netko primjerice u Italiji sustavno i opetovano optužuje Saveznike a veliča žrtvu talijanskih fašista! Kako bi se taj redatelj medijski proveo i kada bi ponovno dobio državna sredstva za takvu protu-uljudbenu rabotu? Bi li mu gradonačelnik uveličavao premijeru? Bi li mu ministrica kulture trčala, kao ovdje u Rijeku, na tu opskurnu premijeru? Pa ipak i Obersnel i Zlatar-Violić vrlo su se rado odazvali.

Javor Novak

Sub, 28-05-2022, 10:04:24

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.