Slikar Franjo Matešin

U galeriji Hrvatske kulturne zaklade otvorena je 9. ožujka 2021. vrlo zanimljiva izložba Franje Matešina, pod naslovom „Stvarnost raja“. Slikar Matešin rođen je 26. studenoga 1967. u Bojani kod Čazme. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1994. Živi i radi u rodnome selu gdje je 2002. otvorio galeriju. Kako piše u životopisu, Matešin je do sada imao 75 samostalnih izložaba u domovini i inozemstvu, a sudjelovao je na 150 skupnih izložaba. Osim toga, što je za pisca ovih redaka vrlo zanimljivo Matešin je i književnik – amater. Napisao je osam knjiga, a o njemu je snimljeno pet dokumentarnih filmova. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Matice hrvatske.

Iz naslova je vidljivo kako slikar Matešin komunicira s prirodom na jedan gotovo transcendentalan način. On ju doživljava kao raj ili u njoj vidi i pronalazi ono što zamišlja kao raj.

Matesin1

Franjo Matešin

Vrlo nadahnuti predgovor katalogu ove izložbe, pod naslovom: „Stvarnost raja slikara Franje Matešina“ napisao je prof. dr. art. Danijel Žabčić, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. U predgovoru profesor Žabčić piše: „Drugo je, pak prirodni ambijent koji projicira neočekivane odnose, organsko – dinamičku ravnotežu koja buja životom cjeline i u najmanjem detalju, pa opet niz je to konkretnih prirodnih organizama (flora i fauna), neprebrojivo bogatstvo boja, mirisa, zvukova, oblika pokretnih i nepokretnih koji su često jedni hrana drugima po instinktu za održanjem života“. U nastavku profesor ističe kako je slikar Matešin upoznao ritam gradskoga kretanja, „kao i onaj izvorni u prirodi stečeni spontani ritam koji će biti sastojak njegove stvaralačke i ljudske egzistencije“.

Za moslavačku kulturnu samobitnost bitno je naglasiti kako, prema profesorovim riječima, naš slikar svoje nadahnuće nalazi u rodnoj Bojani, koja je njegovo „domište odrastanja i sazrijevanja, prisutna evokacija djetinjstva, bliski doživljaj prirode orošen bojama moslavačkog pejzaža, osunčani susreti s najbližima, da, i maštovite sanje jedne idile, pitome zemaljske formacije, gdje cvijeće, domaće životinje, blago, živi svoju mitsku vječnost u prolaznosti“.

Franjo Matešin je diplomirao u klasi poznatoga slikara I. Friščića. U nekim detaljima osjeća se njegov rukopis u radovima našega slikara. Profesor Žabčić s pravom pretpostavlja kako je prof. Friščić utjecao na Matešina „korektivnim postupkom i porukama, čime je osovio ruralnu čednost autora te osvijestio nagnuće realističkoj metodi slikanja, što ćemo zamijetiti na solidno tonski građenim pejzažima, i napokon plenarističkom, kromatskom paletom darovitog opservatora boja koji osjetilno emocionalizira svjetlosne efekte“.

Matesin2

Po mišljenju pisca ovih redaka, Matešinovo slikarstvo ne može se tumačiti isključivo kroz figuralne pomake, bogatstvo tonova i artikuliranje stabilnosti. To je slikarstvo koje povezuje biografski doživljaj prirode, iskonsko biofilstvo kao stanje duha i duše, s transcendencijom koja određuje suštinu prirode i njenu datost kao raja. Naš slikar i slika pjesničkim diskursom i jasno iskazuje i svoju ali i ljudsku čežnju za punim životom, za jedinstvom s prirodom, što znači u konačnici potraga za srećom. Sve ovo rečeno vodi prema mistici ljubavi. Upravo neke od najboljih slika na ovoj izložbi otkrivaju mistiku ljubavi, a ona, kako ja mislim proizlazi iz kršćanske transcendencije. Priroda kao izgubljeni raj priroda kao raj koji će nastati odnosno postati ponovno kada se stvori nova zemlja i novi ljudi nakon sudnjeg dana. Ove slike koloritom, otkrivaju tu duboku kršćansku mistiku ljubavi koja proizlazi iz jedinstva s prirodom. Matešinove zelene livade s tratinčicama koje lebde i uspinju se kao anđeli u nebesko plavetnilo, s nebo plavim planinama punima dobrote i čežnje, govore o Stvoritelju i njegovoj emanaciji.

 Matesin3

Franjo Matešin, „Kad se vraćaš domu svome“, 2018.; ulje na platnu, 40 x 80 cm

Po mišljenju pisca ovih redaka umjetnik je trebao sve svoje radove na ovu temu prikazati na izložbi, premda i urbani sadržaji koje je prikazao na nekim slikama otkrivaju navedenu čežnju i ljubav.

Franjo Matešin je zanimljiva slikarska individualnost i za mene koji pratim kulturna zbivanja u Moslavini pravo otkriće. Otkriće su mi i njegove knjige, ali o njima ću pisati drugom prilikom.

Đuro Vidmarović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.