Sporni dijelovi novoga Zakona o elektroničkim medijima

U emisiji Otvoreno HRT-a sinoć su sugovornici raspravljali o novome Zakonu o elektroničkim medijima. U uvodu emisije istaknuto je kako novi Zakon dobivamo nakon deset godina, a prijedlog je već sada kod ZEMnekih izazvao nezadovoljstvo zbog strogih odredbi vezanih uz uredničku odgovornost za komentare koji se objavljuju ispod članaka.

O čemu se, zapravo, radi?

Visoke kazne

Naime, o tome da se u članku 92. prijedloga Zakona o elektroničkim medijima predlaže odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik. Prema prijedlogu Zakon bi propisivao više od 100 prekršaja, a za kršenje odredbi previđale bi se kazne od 100.000 kn do milijun kuna.

HUP – Udruga novinskih izdavača smatra kako će novi Zakon znatno otežati rad elektroničkih publikacija jer će Medijiugroziti slobodu i neovisnost medija.

Novi Zakon o elektroničkim medijima donosi mnoge novine, od kojih je velika većina potrebna kako bi se regulativa uskladila s novitetima i promjenama, prije svega onima tehnološkog karaktera. U posljednjih desetak godina došlo je do revolucije u medijima koja je dominantno uvjetovana ekspandiranjem korištenja interneta.

Novi Zakon, dakle, nedvojbeno je potreban i u prijedlogu Zakona postoje mnoga dobra i kvalitetna rješenja. No najveću je pozornost izazvalo upravo spomenuto propisivanje odgovornosti urednika za komentare ispod tekstova. U tome mnogi kritičara Zakona vide pokušaj cenzure.

Gašenje komentara?

Komentari ispod tekstova i vijesti često se u velikoj većini medija pretvaraju u veliku septičku jamu (naravno, ima i Netkvalitetnih i konstruktivnih komentara) koja akumulira sve društvene frustracije, komplekse i psihičke neuroze. Cyber prostor odavno je postao mjesto na kojemu se iskaljuju najrazličitije frustracije, a kompleksaši liječe svoje komplekse. Sve je to skupa vrlo otužno, no predmet kaznenog progona, ako se zaista zalažemo za slobodu govora, trebali bi biti samo oni komentari koji pozivaju na nasilje.

S druge strane, ako se propiše odgovornost urednika za komentare ispod portala, onda je jasno kako će većina portala biti prisiljen jednostavno ugasiti komentare. I oni najbogatiji nakladnici teško imaju logistiku za „real-time“ administriranje svih komentara, a i najmanja kazna natjerala bi manje portale da stave ključ u bravu. Postavlja se i pitanje ne će li propisivanje odgovornosti urednika za komentare ispod priloga, s obzirom da će biti previđene visoke kazne, Upitnikotvoriti prostor za međusobne obračune između tržišne ili ideološke konkurencije angažiranjem trolova koji će namjerno raditi protiv nekih nakladnika?

Koji će biti kriteriji za rad?

Nadalje, tko će uopće kontrolirati sve komentare ispod svih članaka u pregrštu elektroničkih publikacija koje imamo u Hrvatskoj? U svakoj minuti napišu se stotine, moguće i tisuće komentara. Hoće li se osnovati neka nova agencija za administriranje komentara? Ili će kontrolu vršiti algoritmi koji se često pokazuju nepouzdanima? A što s komentarima na društvenim mrežama? Naime, ako se i ugase komentari ispod članaka na nekome portalu, taj portal i dalje može dijeliti sadržaj na društvenim mrežama, a komentari na društvenim mrežama – koji znaju biti i gori od onih na portalima - nisu i ne mogu biti obuhvaćeni Zakonom o elektroničkim medijima.

In fine, postavlja se i (pra)staro pitanje: Quis custodiet ipsos custodes? (Tko će čuvati čuvare?). Po kojim će kriterijima nadziratelji komentara raditi i tko će kontrolirati njihov rad? Koja su jamstva da primjena Zakona ne će biti selektivna prema nekim ideološkim ili inim preferencijama?

Mnogo je pitanja koja ostaju neodgovorena i nadamo se da ćemo na njih dobiti odgovor prije nego što Zakon bude pušten u saborsku proceduru.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.