Charles Billich

 

Charles Billich istaknuti je hrvatski slikar rođen u Lovranu u Istri. Od 1956. radi u Australiji. Počasni je građanin Atlante od 1996., grada u kojem su te godine održane Olimpijske igre koje su obilježile stotu obljetnicu prvih modernih olimpijskih igara. Billich je bio službeni umjetnik automobilističke utrke Formula 1 Grand Prix Melbourne 1996. 1997. je bio službeni umjetnik australske i francuske olimpijske momčadi za Olimpijske igre u 2000. Bio je izabran službenim partnerom australske i američke olimpijske ekipe za Olimpijske igre u Ateni 2004.

Te je godine izabran za Službenog umjetnika Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Billicheva slika, Beijing Cityspace (Svemir grada Pekinga) bila je službena slike rabljena u ponudi Pekinga za domaćinstvo tih Igara. Napravio je i niz sjajnih slika na predlošku ratnika iz terakote "Bing Ma Yong", prožimajući ih novim životom i trajnom budućnosti. Radi više informacija. vidjeti web stranicu kineske televizije (Chinese TV web page), te

Charles Billich

Bing Mah Yong Show

Charles Billich

pri Umjetničkom muzeju američkog športa (American Sports Art Museum)

Ciklus slika Bing Mah Yong Charlesa Billicha za potrebe Olimpijskih igara u Pekingu 2008., bio je toliko dobro prihvaćen, da su njegove slike predstavljene u zbirci 16 poštanskih maraka, koje su sada u uporabi u Kini. Navest ćemo samo neke, uz šport vezane, njegove zbirke:

• Sjedište Australskog olimpijskog odbora, Sydney
• Međunarodni olimpijski muzej, Lausanne, Švicarska
• Hipodrom i športski centar Selengor, Kuala Lumpur, Malezija
• Športska akademija Sjedinjenih Država
• Muzej QinShiHuang BingMa Yong, X'ian, Kina

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.