Veljko Rogošić

 

Veljko Rogošić je bio proglašen svjetskim prvakom od strane Međunarodnog saveza za daljinsko plivanje četiri puta između 1971. i 1974. Prvi je preplivao 200 kilometara bez prekida. Na stazi od Grada pokraj Trsta u Italiji do Ricconea kraj Ancone postavio je svjetski rekord u daljinskom plivanju od 225 kilometara (tijekom tog plivanja izgubio je 16 kg. 1992. je taj izuzetni športaš uvršten u Kuću slavnih maratonskog plivanja Floridi u SAD, Sudjelovao je u Domovinskom ratu protiv velikosrpske agresije na Hrvatsku i jedan od osnivača hrvatskih pomorskih jedinica. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Medaljom Domovinskog rata. Njegovo je geslo i poruka mladima:

Športom protiv droge

Rogošić

• Rogošić je 2004. preplivao La Manche (45 km) u dobi od 63 godine! Za to mu je trebalo 11 sati i 27 minuta. Njegovo ime je zapisano u ‘Zlatnoj knjizi La Manchea’ kao prvi Hrvat i najstariji čovjek kojem je to uspjelo.

• U ljeto 2005. preplivao je gotovo 1,000 km duž hrvatske obale (od Savudrije do rta Oštro u Konavlima) za manje od dva mjeseca, a imao je 64 godine! To je isto tako ultramaratonski plivački svjetski rekord (880 km za 222 sata, u 57 etapa za manje od 58 dana).

• 2008. je Rogošić preplivao maraton od 171 km sa Sicilije u Afriku, i doplivao je do afričkog rta Cape Bon u Tunisu. Taj, prvi maraton od Europe do Afrike započeo je na svoj 67. rođendan!

croatianhistory.net
preveo D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.