Marijan Matijević
 
Marijan Matijević

Marijan Matijević 1899. kada je imao 21 godine.

Marijan Matijević (1878-1951) bio je izuzetni hrvatski hrvač ("Junak iz Like"). Matijević je putovao diljem svijeta, uključujući Kinu i Japan, pokazujući svoju izvanrednu fizičku (svijanje metalnih štapova, lomljenje kamena). Zna se da je nadmašio poznatog Prima Carneru. Pokopan je u Županji pokraj Save. Poznat je i po svojim mnogobrojnim humanitarnim javnim nastupima. Matijević je bio izuzetno popularan, što se može vidjeti po tisućama članaka objavljenim o njemu po cijelom svijetu, na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom, arapskom, turskom, kineskom, japanskom i mnogim drugim jezicima. Jednom je u Americi bio predstavljen kao «austrijski atleta», na što je požurio ispraviti najavljivača riječima: «Draga gospodo, ja nisam Austrijanac, ja sam Hrvat rođen u ponosnoj Lici…».

 

Matijevićev štap

 

Čuveni Matijevićev čelični štap težak 12,5 kilograma. Danas se može vidjeti u muzeju u Vinkovcima.

 

Plakat - Marijan Matijević

 

Plakat kojim je najavljivan Matijevićev nastup - Marijan Matijeveć: Najjači čovjek na svijetu, Junak iz Like, drži u ustima 950 lbs (430 kg), na sebi je u stanju izdržati 2500 lbs (1130 kg).

 

Kolajna Velike turske zvijezde

Među mnoštvom nagrada i kolajni spomenimo posljednjeg turskog sultana Abdula Hamida V. koji ga je osobno u Ankari odlikovao kolajnom Velike turske zvijezde 1904. (na gornjoj fotografiji, vidjeti poveznicu lickisamson.blog.hr), kao pobjednika Svjetskog prvenstva u hrvanju u Konstantinopolu. 

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.