Julije Bajamonti

 

Ne možemo poreći činjenicu da neki poznati povjesničari hrvatske glazbe (primjerice Lovro Županović, Ennio Stipčević) dokazuju da je prva hrvatska opera 80 godina prije opere "Ljubav i zloba" Vatroslava Lisinskog. Ime skladatelja je Julije Bajamonti (1744.-1800.). 1796. je Bajamonti napisao članak "Il medico e la musica" ("Liječnik i glazba"), esej o terapiji glazbom, jedan od prvih u povijesti, u kojem je pokazao da glazba ima terapeutsku snagu. Bio je najplodniji i najraznolikiji hrvatski skladatelj svog vremena (230 djela, neka su nedovršena).

Bajamonti je skladao sakralnu glazbu na stihove na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, La passione de Gesu Cristo (Muka Isisa Krista, na riječi Pietra Metastasija), Requiem (skladan u povodu smrti Ruđera Boškovića, kojeg je 1787. godine naručio dubrovački Senat), Sakralne pjesme na hrvatske stihove. 1767. godine je skladao oratorij koji predstavlja prvu hrvatsku operu, i, prema Lovri Županoviću, najljepše djelo tog vremena u Hrvatskoj. Skladao je također i prvi hrvatski oratorij (La translation di San Diomo (Prijevod San Dioma)), jedno od najvećih dostignuća hrvatske glazbe 18. stoljeća.

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.