Prva hrvatska tiskana knjiga na glagoljici

 

Prva hrvatska knjiga na glagoljiciPrva hrvatska tiskana knjiga na glagoljici pojavila se već 1483., samo 28 godina nakon Gu8tenbergove Biblije, 6 godina nakon prvih tiskane knjiga u Parizu i Veneciji, godinu dana prije prve tiskane knjige u Stockholmu, 58 godina prije Berlina i 70 godina prije Moskve. Bilo je to Misal (440 stranica, 19x26 cm), ali se nažalost ne zna gdje je bila tiskana. Hrvatsko glagoljaško pismo peto je koje se pojavilo u povijesti europskog tiska, ubrzo nakon latinice, gotice, grčkog i hebrejskog pisma. Očuvano je jedanaest primjeraka prvog hrvatskog prvotiska, i to:

• u Knjižnici Kongresa u Washingtonu,
• u Ruskoj državnoj knjižnici u St. Petersburgu,
• u Državnoj knjižnici u Beču,
• u Apostolskoj knjižnici u Vatikanu (dva primjerka),
• u Hrvatskoj (šest primjeraka: pet u Zagrebu - 2 U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), 1 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 1 u Samostanu sv. Franje Ksaverskog franjevaca trećoredaca glagoljaša, 1 u Dominikanskom samostanu na otoku Braču).

Pogledajte lijepu web stranicu posvećenu Hrvatskim prvim tiskanim izdanjima knjižnice British Library iz Londona.

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.