Da se ne zaboravi - Ivan Alerić (1961.-1992.)

 

Ivan Alerić

"Ima ljudi koji se nametnu svojom nenametljivošću, koji se pamte po svojoj samozatajnosti, čini vam se, kad ih ponovno vidite, ili ako ih se nekim povodom sjetite, da ste čak jučer razgovarali s njima..."

(Glasnik HDZ o Ivanu Aleriću)

 

Donosimo kratki životopis Ivana Alerića – sveučilišnog profesora, novinara i pripadnika HV-a koji je u 31. godini dao život za svoju Domovinu. Njegovo kulturno i političko djelovanje, pogotovo u današnje vrijeme trebalo bi istaknuti kao primjer i nit vodilju mladim naraštajima. Prerana smrt spriječila ga je da učini mnogo toga što je htio i namjeravao, jer prekinut je u samim počecima svog plodonosnog novinarskog, publicističkog i znanstvenog rada.

Ivan Alerić rođen je 6. listopada 1961., u Drinovcima, Hercegovina. Poginuo je 14. travnja 1992. godine, u Zagrebu, prilikom transporta naoružanja i vojne opreme za južno bojište. Kao dragovoljac Domovinskog rata sudjeluje u borbama na dubrovačkom ratištu.

Radio je kao novinar i urednik te ratni izvjestitelj „Glasnika HDZ“. Na HRT-u radio je u dokumentarnom programu i programu za inozemstvo te je za HTV izradio dvije emisije dokumentarnog sadržaja pod nazivima „Podrijetlo Hrvata“ i „Kraljevska kravata“. Ujedno sa osobitim domoljubnim i intelektualnim žarom sveučilišnog profesora priprema seriju znanstvenih članaka za hrvatske i inozemne medije u korist slave i istine o Hrvatima i hrvatskom imenu kroz povijest.

Neki dovršeni članci posmrtno su objavljeni u „Glasniku HDZ“: „Hrvati u Tridesetogodišnjem ratu“, „Hrvati na arapskom dvoru u Španjolskoj“ , „Hrvati i srednjovjekovno Pariško sveučilište“. Gorljivo se zalagao za međunarodno priznanje Republike Hrvatske lobirajući kod francuskih sveučilišnih profesora i intelektualaca poput Alaina Finkielkrauta, jednog od zapadnih intelektualaca koji su progovorili protiv srbijanske agresije.

Pokopan je u rodnim Drinovcima. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata,  i Odličjem Zrinski Frankopana. Posmrtno je promaknut u čin bojnika.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.