Izložba: Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 3. listopada 2018. do 6. siječnja 2019. moći će se Vlaho Bukovacrazgledati izložba „Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja“. Uz reprezentativna Bukovčeva djela, posjetitelji će se moći upoznati i s djelima njegova pariškoga profesora Alexandrea Cabanela.

Alexandre Cabanel (1823. – 1889.), jedan od najistaknutijih predstavnika francuskoga akademizma, bio je već ugledan i cijenjen slikar i profesor na École des Beaux-Arts u Parizu kad se 1877. naš Vlaho Bukovac (1855. – 1922.) želio upisati u njegovu klasu i studirati slikarstvo. Slavni slikar isprva ga je odbio primiti jer je njegova klasa bila popunjena (većina je studenata htjela da im upravo on bude profesor), no Bukovac nije odustajao. Sklopio je dogovor s Cabanelom obećavši u zadanom roku naslikati jednu sliku, a ako se ta slika profesoru Cabanelu bude svidjela – ipak će ga primiti. Slika „Ruka“ doista je oduševila Cabanela i on je primio Bukovca u svoju već popunjenu klasu. Koliki je utjecaj na Bukovčevo stvaralaštvo imao njegov slavni francuski učitelj, pokazat će izložba u kojoj će, uz izbor djela Vlahe Bukovca, prvi put u Hrvatskoj biti izložena djela slikara Alexandrea Cabanela.

Izložbom „Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel“ Umjetnički paviljon – čiji je inicijator osnutka bio upravo Vlaho Bukovac – proslavlja svoju 120. godinu postojanja i djelovanja.

Podrobnije o izložbi na poveznici.

 

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.