Nova pravila za Oscara

Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti promijenila je pravila u natjecanju za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Od 2024. godine i 96. dodjele Oscara, filmovi se neće moći natjecati u kategoriji Oscar1najboljeg filma ukoliko u stvaranju filma ne sudjeluju ljudi različitih rasa, seksualnih orijentacija, rodova, etniciteta i osobe s invaliditetom.

Ovim potezom Akademija želi potaknuti raznolikost, inkluzivnost i jednaku reprezentaciju kako na velikom platnu tako i u samom snimanju i stvaranju filmova. Ustanovili su četiri kategorije inkluzivnosti, a svaki film koji želi u utrku za najbolji, morat će zadovoljiti dvije. Prva se kategorija odnosi na reprezentaciju navedenih manjina u samom filmu, druga na filmsku ekipu, treća na radnike u filmskom studiju, a četvrta na pružanje prilika zaposlenja i napredovanja u različitim aspektima razvoja određenog filma.

Svaka od navedenih kategorija sastoji se od nekoliko stavki, a film mora zadovoljiti bar jednu od njih. Primjerice, kako bi film mogao prošao u kategoriji reprezentacije na filmu, morat će implementirati jednu od sljedećih stavki: 1. Imati jednog glavnog ili "jačeg" sporednog lika koji pripada nekoj etničkog ili rasnoj manjini 2. Barem 30% sporednih uloga moraju pripadati nekim slabo reprezentiranim skupinama (etničkim, rodnim, LGBT, osobama s invaliditetom...) 3. Glavna priča u filmu mora se baviti nekom već navedenom slabo reprezentiranom skupinom

Slične stavke film će morati zadovoljiti i što se tiče ekipe na setu, u studiju i ostalih uključenih u stvaranje i distribuciju filma te će uz prijavu morati ispuniti i poseban "formular o inkluzivnosti". Iz Akademije su se ovaj potez odlučili zbog sve većeg pritiska javnosti zbog višegodišnje dominacije muškaraca i bijelaca u filmovima koji osvajaju prestižne Oscare. Indikativno je pritom i da je ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji film, korejski "Parazit", bio prvi strani film koji je ikada osvojio tu nagradu. Filmovi koji ne budu odgovarali novim pravilima i dalje će se moći natjecati za ostale Oscare, samo ne i za najbolji film.

Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.