Europa pred novom migrantskom krizom?

Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dozvolila preko 75 tisuća migranata da pređu tursku granicu Migrantii krenu prema Europskoj uniji. Do nedjelje ujutro oko 10 sati 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice. Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9.600 migranata u pokušaju prelaska granice.

Stotine migranata koje se kreću prema Grčkoj probile su grčko-tursku granicu u nedjelju i stigle na otok Lezbos te u kontinentalnu Grčku kod graničnog prijelaza Kastanies, dok se tisuće migranata okupilo na grčko-turskoj granici, piše HRT.

Čini se da je 220 migranata u tri čamca stiglo na egejski otok Lezbos, prenosi Reuters. Skupina migranata je pregazila plitku rijeku kod graničnog prijelaza Kastanies i stigla u Grčku. Interventna policija je u subotu suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

- Jučer je bilo 9600 pokušaja prijelaza naše granice i sve smo uspješno riješili, rekao je zamjenik ministra obrane Alkiviadis Stefanis za grčku televiziju Skai.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na grčko-turskoj granici oko 13 tisuća ljudi. Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punjeni su migrantima, navodi ta organizacija.

Grčka vlada govori o orkestriranom napadu na svoje granice i optužuju Tursku za aktivno usmjeravanje migranata. Ne samo da ih ne zadržavaju, oni im pomažu, rekao je Stefanis za Skai.

Bruxelles je poručio da podržava Grčku. Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenapučenim kampovima i teškim uvjetima.

Prošloga tjedna mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom. Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ministar migracija Notis Mittarachi rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele "ovu navalu u našoj zemlji" te da Grčka nije zemlja u koju svatko može doći bez poštivanja pravila.

Reutersovi svjedoci vidjeli su manje grupe migranata kako hodaju poljima kod grčkog grada Orestiada, udaljenog oko 6 kilometara od granice. Četiri Afganistanca su navodno zapalila logorsku vatru.

- Želimo mjesto gdje možemo ostati, hranu i toplinu, rekla je dvadesetšestogodišnja Najibe Rezaji iz Afganistana.

Grčka policija i vojska uhićuju osobe koje pokušaju preći granicu.

- Svi su oni Afganistanci, a ne Sirijci, rekao je jedan vojnik. Jesu li to Sirijci o kojima je Erdogan pričao, dodao je.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.