Kako vrijeme prolazi sve se bolje naziru obrisi nove formule po kojoj bi Kosovo dobilo nezavisnost u zamjenu za isto to pravo Republike Srpske. Na portalu smo već pisali o najavi Rusije federacije da će otvoriti veleposlanstvo u Banjoj Luci, a ovaj puta prenosimo mišljenje srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića po kojem bi ''građani Republike Srpske imali pravo na samoopredjeljenje i neovisnost ukoliko bi Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo isti takav zahtjev kosovskih Albanaca".

Ovome pridodajmo i izjavu Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini, koji je zastupnicima u parlamentu poručio kako u budućnosti posvetiti posebnu pažnju "institucionalizaciji koordinacije između države i entiteta". Nikola Špirić je isto tako rekao da su "snažne entitetske vlade" osnovni interes Vijeća ministara, te je zaključio da je došlo vrijeme za "smanjenje prisutnosti i promjenu mandata međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini".

Uz ove izjave treba spomenuti da se početkom veljače, dakle iza srbijanskih parlamentarnih izbora, očekuje izvješće finskog diplomata Marttija Ahtisaarija, posebnog izaslanika UN-a za Kosovo. On bi trebao predložiti političko rješenje za Kosovo, koje može uključivati i nezavisnost ove bivše srpske pokrajine, koja je od rata 1999. Srbije i NATO-a pod upravom UN-a.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.