Vatikan od Hrvatske traži istragu udbaša 

 

Vatikan traži da se ne ispituje prošlost samo svećenika, nego i političara, posebno državnih službenika i u Hrvatskoj, odnosno, u svim zemljama bivše istočne Europe. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone izrazio je zadovoljstvo odlukom poljskih biskupa da pokrenu ispitivanja o prošlosti svećenika, odnosno njihovoj eventualnoj suradnji s poljskom komunističkom tajnom službom, pa i bivšim sovjetskim KGB-om. Rezultati te istrage bit će odaslani papi kako se ne bi ponovio slučaj monsinjora Stanislawa Wielgusa, kojega je papa imenovao za varšavskog nadbiskupa i koji je morao podnijeti ostavku zbog svoje špijunske veze s komunističkom tajnom službom.

Zadovoljan odlukom

“Držim kako je obavještavanje osnovno jer pomanjkanje komunikacija je štetno u svim područjima i sprječava donošenje odluka na temelju rasuđivanja prije svega o autentičnosti i krivotvorenosti tzv. dokumenata”, rekao je Bertone u petak na večer na promociji novog katoličkog tjednika Segno. Vatikan je zadovoljan odlukom poljskih biskupa o pokretanju screeninga u poljskoj Crkvi. Bertone kaže kako bi bio zadovoljan kada bi se screening načinio za sve dužnosnike – ne samo u strankama nego i za dužnosnike u državnoj upravi i sve koji su imali političke uloge u poljskom društvu i drugdje, u ostalim zemljama istočne Europe.“Ja sam taj zahtjev već uputio mjerodavnim vlastima”, poručio je Bertone.

Ključna rečenica

To je ključna rečenica. Vatikan, dakle, traži da se u svim zemljama istočne Europe, tako i Hrvatskoj koja je bila u sastavu Jugoslavije, ali koja je bila totalitaristička-komunistička, preispita koliko su ne samo svećenici nego i sadašnji državni dužnosnici, bili povezani s komunističkom tajnom službom – Udbom. Koliko je bivših špijuna Udbe sada na ključnim mjestima? Je li bilo svećenika koji su surađivali s Udbom?

Odgovori na ta pitanja u jednom trenutku mogu biti lažni, ali u drugom mogu isplivati na vidjelo. Da se izbjegnu slučajevi Wielgus, Vatikan smatra potrebnim imati pravodobno točnu informaciju.

 Silvije Tomašević
Večernji list

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.