Njemačka ne želi u vojnu misiju u Perzijski zaljev

Njemačka odbija sudjelovanje u vojnoj misiji u Perzijskom zaljevu pod vodstvom SAD-a, ali istodobno najavljuje podršku eventualnoj misiji Europske unije u Hormuškom tjesnacu u tijesnoj suradnji s Francuskom i Velikom Britanijom, priopćila je njemačka vlada u srijedu.

- Njemačka vlada je skeptična glede konkretnog prijedloga SAD-a i zato nije ni ponudila konkretno sudjelovanje u Perzijski zaljevmisiji, rekla je u srijedu na redovitoj konferenciji za tisak zamjenica glavnog glasnogovornika njemačke vlade Ulrike Demmer, prenosi Hina.

Kao razlog Demmer je navela razlike u ukupnoj politici Njemačke prema Iranu u usporedbi s politikom SAD-a prema Iranu.

Demmer je objasnila da je njemačkoj vladi važno i dalje slijediti put diplomacije kojoj je cilj deeskalacija i očuvanje nuklearnog ugovora s Iranom.

Sudjelovanje u misiji pod vodstvom SAD-a bi moglo otežati postizanje ovog cilja, rekla je Demmer i naglasila kako Njemačka i dalje podržava konkretni cilj omogućavanja slobodne pomorske plovidbe u Hormuškom tjesnacu.

SAD su posljednjih dana europskim partnerima predstavile svoj koncept osiguranja slobodne plovidbe u Perzijskom zaljevu i od partnera zatražili izjašnjavanje o eventualnom doprinosu ovoj akciji.

Njemačka vlada, kako je istaknula Demmer, istodobno se nalazi u stalnoj razmjeni s ostalim europskim partnerima te posebice Francuskom i Velikom Britanijom oko eventualne europske misije s ciljem osiguranja neometane plovidbe kroz Hormuški tjesnac.

- Njemačka vlada podržava prijedlog o pokretanju pomorske zaštitne misije europskih zemalja, rekla je Demmer.

Prije toga je u razgovoru za javni servis ZDF i potpredsjednik vlade Olaf Scholz izrazio svoju skepsu glede eventualnog sudjelovanja Njemačke u vojnoj misiji pod vodstvom SAD-a.

- Ideja o vojnoj misiji zaštite prometa u Hormuškom tjesnacu je preuranjena, rekao je Scholz.

Od dolaska Donalda Trumpa na vlast, odnosi između SAD-a i Njemačke su se pogoršali a jedan od najvećih kamena spoticanja je i predbacivanje Washingtona Berlinu da premalo uplaćuje u zajednički fond NATO-a.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.