Visokotehnološki povratak u srednji vijek 

 

Dva dana prije isteka 2006. godine krojači svjetskog poretka odlučili su se pogubiti Sadama Huseina, bivšeg iračkog diktatora koji je u grob poslao desetke tisuća građana države kojoj je bio na čelu od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. On je također odgovoran za pokretanje rata između Iraka i Irana, koji je usput budi rečeno vodio uz američku podršku, a u kojem je poginulo procjenjuje se oko milijun ljudi. Stoga se Sadama ne može previše žaliti. No, način na koji je njegovo pogubljenje medijski plasirano cijeloj planeti upravo u božićno vrijeme izazva gnušanje i odvratnost.

Mnoge hrvatske obitelji prije večere okupljaju se oko televizije, po čemu možda još nisu dostigle standarde razvijenog Zapada gdje svatko u svojoj sobi gleda svoju televiziju dok večera nije gotova. No, neovisno o stupnju "razvoja", svi su na dnevnicima širom planete morali gledati "ekskluzivne snimke" kako se Sadama dovodi do vješala. Roditelji koji zajedno su zajedno s djecom gledali televiziju tako su morali objašnjavati zašto je konop onom "stričeku" stavljen oko vrata, zašto su oni drugi "stričeki" maskirani, što je to vješanje, itd. A mlađoj generaciji, koja je spretna s računalima, već danas je učinjena dostupnom na Internetu cijela snimka pogubljenja.

Snimati pogubljenje Sadama otkriva civilizacijsku razinu koja je gora nego ona koja odgovara javnim pogubljenja u srednjem vijeku. Zadnje trenutke osuđenika na smrt u srednjem vijeku gledala je gomila okupljena na nekakvom trgu. Oni koji to nisu htjeli gledati mogli su ostati doma. S druge strane, Sadamovo pogubljenje izvedeno je kao krajnje perverzna vrsta "Big Brothera", plasiranog silom televizije u domove ljudi širom planeta bez da ih se išta pitalo.

A što je s ljudskim pravima? Ako ona već ne jamče život svakome, ona ipak podrazumijevaju da se osuđenika na smrt ne pogubljuje s kamerom uperenom u njegove lice. Što je sljedeći korak? Medijski savjetnici za vješanje, koji osuđenike upućuju da se smiješe pri pogubljenju jer to bolje izgleda na dnevniku, koji uz večeru gledaju milioni ljudi?

No, sudeći prema izjavi američkog predsjednika, sve je to doprinos demokratizaciji Iraka na putu prema visokim dostignućima zapadnog društva. Naime, George W. Bush je ocijenio: "Pogubljenje Sadama Huseina dolazi na kraju teške godine za irački narod i naše snage. Privođenje pravdi Sadama Huseina ne će okončati nasilje u Iraku, ali je važan događaj na putu Iraka da postane demokracija koja se može sama održati, obraniti i vladati te biti saveznik u ratu protiv terorizma.". Međutim, s američkim predsjednikom teško je složiti se. Ovakav kraj godine, prije je samo još jedan korak Zapada prema zatiranju vlastitih civilizacijskih vrijednosti, što ne budi nikakav optimizam za 2007. godinu.

M. M.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.