Mesić: Tuđman je precijenjen, svatko je mogao biti predsjednik

Samostalnost Hrvatske došla je praktično sama od sebe - izjavio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za DPA, pojasnivši da je to u tom trenutku bila "povijesna nužnost jer druge mogućnosti jednostavno nije bilo".

Stjepan MesićU skladu s time, Mesić je u nastavku razgovora s DPA-ovim reporterom Thomasom Breyom rekao da je uloga prvog predsjednika RH Franje Tuđmana "potpuno precijenjena".

- Bilo koji vozač tramvaja bio bi u stanju (tada) biti na čelu države - bio je slikovit bivši hrvatski predsjednik u dva mandata.

On je u nastavku pobrojao što najviše zamjera Tuđmanu tijekom prvih deset godina hrvatske samostalnosti u 20. stoljeću, istaknuvši privatizaciju tvrtki tijekom rata koja se pokazala kao sasvim pogrešna i kriminalna.

- Kroz nju je uništena naša cjelokupna industrija, zbog čega Hrvatska trpi dandanas - rekao je Mesić i opisao privatizaciju kao Tuđmanov plan o 200 hrvatskih obitelji koje su trebale predvoditi razvoj zemlje.

Nekoć zdravi državni pogoni, dodao je Mesić, raspačavani su raznim špekulantima, koji nisu imali pojma o poslu te su na kraju sasvim uništili tvrtke.

- Nakon uništenja našeg gospodarstva stoga je sada neophodna ponovna industrijalizacija Hrvatske sa stranim kapitalom i stranim tehnologijama - zaključio je Mesić i u nastavku se okrenuo Slobodanu Miloševiću kao najodgovornijem za raspad Jugoslavije, posvećenom etnički čistoj Velikoj Srbiji i čovjeku kojega "Jugoslavija uopće nije zanimala".

Bivši predsjednik Hrvatske, ali i posljednji predsjednik Jugoslavije, dalje je objasnio da stoga ni njegov prijedlog iz 1991. o tro ili petogodišnjoj jugoslavenskoj konfederaciji nije imao nikakve šanse za uspjeh. Mesić danas smatra da upravo zato cjelokupna jugoistočna Europa treba ući u EU kako manjinski narodi u pojedinim državama uz otvorene europske granice više nikada ne bi mogli poslužiti kao izgovor za svađu ili rat između susjednih zemalja.

Na kraju intervjua Mesić je prozvao katoličku crkvu u Hrvatskoj zbog protueuropskog djelovanja. Izjavio je da su hrvatski biskupi samo deklarativno za ulazak Hrvatske u EU, dok istodobno čine sve kako bi to blokirali. Tako se dogodio i skandal, kazao je Mesić, u kojem su crkveni vođe pozvali na post i molitvu za tri hrvatska generala, koje se po optužbama za ratne zločine progoni na Međunarodnom sudu u Haagu.

Sergej Županić
Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.