Ne možemo odustati od izlaza na otvoreno more 

 

Predsjednik slovenskih Liberalnih demokrata (LDS) i zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin, čija oporbena stranka najoštrije kritizira vladu premijera Janeza Janše, izjavio je da je izlaz na otvoreno more vitalni interes Slovenije od kojega ona ne može odstupiti.

"Ne možemo imati manje prava nego što smo ih imali u Jugoslaviji, zato moramo ustrajati na tome i od toga ne možemo odstupiti", rekao je Kacin na konferenciji za novinare posvećenoj pozicioniranju nekada najjače slovenske političke stranke.

Komentirajući vanjsku politiku sadašnje vlade, kojoj zamjera odsutnost strategije prema Hrvatskoj i drugim državama zapadnog Balkana, Kacin je rekao da je još lani predlagao dogovor svih stranaka o politici prema Hrvatskoj, ali da predsjednik vlade na njegov poziv nije reagirao.

Kacin je ocijenio da eventualni pristanak Slovenije da se pitanje granice s Hrvatskom riješi arbitražom ne bi donio brzih rezultata, osim što bi kratkoročno pitanje granice bilo ostavljeno po strani. Kacin je kritizirao vladu zbog toga što na tom području nije aktivna, te je Hrvatskoj na području lobiranja prepustila inicijativu.

Liberalni demokrati, koji su od 1992. do 2004. godine bili na vlasti i vodili više koalicijskih vlada u vrijeme kad ih je vodio Janez Drnovšek, zadnjih su godina u krizi. Stranka se sada nalazi u oporbi te gubi članstvo i birače, a nije zabilježila uspjeh niti na lanjskim lokalnim izborima. Liberalni demokrati pod Kacinovim vodstvom zauzeli su oštro oporbeno stajalište prema vladi premijera Janeza Janše i jedina su parlamentarna stranka koja nije potpisala s vladom tzv. strateško partnerstvo, sporazum političkih stranaka o gospodarskim i socijalnim reformama koje moraju biti provedene do 2008. godine.

Od 2004. godine rejting liberalnih demokrata u stalnom je padu, a prema zadnjim ispitivanjima uživaju samo oko 8 posto potpore biračkog tijela, za razliku od vremena najvećih uspjeha kada su na izborima dobivali potporu četvrtine birača.

Kacin je ocijenio da su se liberalni demokrati, nakon što ih je nedavno ostavila skupina od šest parlamentarnih zastupnika formiravši svoju zastupničku skupinu i najavivši osnivanje nove stranke, ponovo konsolidirali i da je riječ o stranci koja ima budućnost.

Hina

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.