Večernji list donosi kraći članak na temu ujedinjavanja Todorićevog Konzuma i maloprodajnog dijela tvrtke Delta M, čiji je vlasnik srpski tajkun Miroslav Mišković. Tako saznajemo kako Mišković procjenjuje da u našoj zemlji postoji otpor ulasku srbijanskog kapitala na razini javnog mnijenja, ali ne u politici i gospodarstvu. Dakle, i Miškoviću je, kao uostalom i mnogima drugima, jasno kako hrvatska vlast i oni koji upravljaju gospodarstvom vode politiku kojoj se protivi većina građana. Naravno, Mišković zna kako se to može iskoristiti pa kaže kako ima planove koji pokrivaju velike ambicije u prehrambenoj industriji, PIK-ovima, proizvodnji mineralnih gnojiva, mesnoj industriji.

 

Srpski tajkun Mišković bi gradio u centru Zagreba 

Srbijanski poduzetnik Miroslav Mišković, jedini milijarder s ovih prostora na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, sprema se na ulaganja u Hrvatsku. Mišković je u Srbiji u posljednjih pet godina izgradio poslovni imperij sa 17.000 zaposlenih i prihodom od 1,8 milijarda eura.

Devedesetih je gradio banku Delta koju je dobro prodao talijanskoj Intesi za 300 milijuna eura. To je bio golem kapital za sve što je dalje nastalo, kaže Milka Forcan, jedna od dviju potpredsjednica Delte holdinga. A cijelu industriju Mišković je uspio kupiti u privatizaciji i dosad je u Deltinu fokusu bila Srbija.

Stvoren je među ostalim najveći nacionalni trgovački lanac Delta M koji se do kraja godine treba spojiti s Konzumom što će biti najveća regionalna gospodarska integracija. U Delti, po riječima potpredsjednice Forcan, nemaju dvojbi o nužnosti toga spajanja.

Osim suradnje s Agrokorom, Delta nije u Hrvatskoj ni pokušavala bilo kakvu akviziciju. Mišković procjenjuje da u našoj zemlji postoji otpor ulasku srbijanskog kapitala na razini javnog mnijenja, ali ne u politici i gospodarstvu. Stoga je sve na razini planova iako su velike ambicije u prehrambenoj industriji, PIK-ovima, proizvodnji mineralnih gnojiva, mesnoj industriji.

Za početak Delta ulazi u malu privatnu tvrtku u Hrvatskoj u mesnoj industriji. Sigurno je i Podravka jedan od ciljeva, no ograđuju se da to ne bi bilo pravedno, za Podravku je potreban barem miješani vlasnički kapital. Ali zato se Mišković ne bi libio kupiti atraktivnu veliku lokaciju u širem centru Zagreba za gradnju najvećeg šoping-centra u Hrvatskoj. U Delti ni u Beogradu ne pitaju za cijenu za najbolje lokacije pa bi tako bilo i za zagrebačku lokaciju.

Snježana Mlinarević
Večernji list

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.