Velikosrpska propaganda u novom zamahu

Vrlo svjetovnoj agresivnosti i ciničnom bezobrazluku pojedinih čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne nazire se kraj.Busije komemoracijaNaime, na nedavno pismo HBK u kojemu je podastrijeta puno predugačka lista huškačkih istupa pripadnika SPC, odgovorio je srpski episkopa Irinej bački porukom „neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji”.

Dakle, po episkopu Irineju, nije na onima koji u stilu velikosrpske Miloševićeve politike huškaju svoje vjernika i građane na mržnju dokazati svoje optužbe, nego dokazivati svoju nevinost moraju prozvani. Dokazati nevinosti, zvuči poznato?

Nema zapravo ništa novoga u odnosima SPC prema Katoličkoj crkvi u Hrvata. Podsjetit ćemo samo na višegodišnji rad mješovite komisije Katoličke Crkve i SPC o Stepincu. Srbijanska strana nije bila u stanju i pored cijele arhive NDH u Beogradu, kao i svih dokumenata komunističke Jugoslavije koji su isto tako u Beogradu, predočiti i jedan relevantan dokument koji bi trebao u pitanje dovesti Stepinčev lik. Umjesto toga, srbijanska strana krenula je putem po kojem bi joj Vatikan trebao otvori svoje arhive i dostavi dokumentaciju koja bi kompromitirala bl. Stepinca, i na takav način dovesti u pitanje dovršetak procesa za proglašenje svetim.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.