Nužda ili "dobrosusjedska" provokacija?

 

Slovenska vlada odlučila je da će prije početka ovogodišnje turističke sezone na svojim autocestama umjesto postojećeg naplaćivanja cestarine na naplatnim kućicama uvesti sistem paušalnog plaćanja preko naljepnica (vinjeta). Takva je odluka i u Hrvatskoj, a posebice među turistima izazvala srdžbu i ogorčenje. Na prvi se pogled čini da je problematično to što će se vinjete, prema dosad objavljenim informacijama, moći kupiti samo za pola ili cijelu godinu, što će milijunima turista koji kroz Sloveniju prolaze ljeti na putu prema Jadranu i/li hrvatskim građanima koji zimi putuju prema skijalištima stvoriti dodatni trošak. No tih bi se 35, odnosno 55 eura moglo opravdati kad bi se naplaćivala usluga koja postoji. No situacija je znatno drugačija.

Naime slovenske su «autoceste», ako ih se tako uopće može nazvati isprekidane mnoštvom magistrala, pa o punoj usluzi, koja bi čak i da postoji s obzirom na broj kilometara bila preskupa – ne može biti govora. Što se tiče mogućnosti preuzimanja bilo kakvoga rizika - ne isplati se, jer su predviđene kazne od 300 do 800 eura. Postavlja se pitanje što li su Slovenci time zapravo htjeli postići? Ako je i ovaj potez nekakv inat Hrvatskoj uoči turističke sezone, kojim nam se želi pokazati kako nam se eto s rogatim (a to bi u ovom slučaju trebali biti oni) ne valja bosti. No pitanje je tko će na kraju priče ostati izboden. Jer, početkom srpnja Slovenija će se ipak morati suočiti i s nepreglednim kolonama na vlastitim cestama i turistima koji zadovoljstvo spore vožnje i nekoliko sati čekanja u oba smjera dolaska i odlaska na odmor plaćaju 35 eura, kao i s povećanim prometom na lokalnim cestama, kao direktnom posljedicom uplitanja HAK-a koji je bio prisiljen turistima ponuditi alternativne pravce kretanja.

Na kraju, slaba je to državna samoreklama jer ti će isti turisti nakon nekoliko sati živciranja kad napokon uđu u Hrvatsku shvatiti da ih je slovensko «zadovoljstvo» stajalo više no što će platiti za hrvatskih četiristo kilometara autoputa. Slovenci su ovim potezom na svoja leđa također navukli i negodovanje Europske komisije čija je glasnogovornica Eva Kaluzynska u petak izjavila kako Slovenija pri uvođenju sustava naplate autocesta vinjetama ne bi smjela diskriminirati putnike u tranzitu u odnosu na one koji autocestu koriste svaki dan. Slovenija je ipak dobila podršku Europske komisije za uvođenje vinjeta za vožnju svojim autocestama, no kao privremenu mjeru jer će se još preispitati je li ta odluka u skladu s europskim zakonima, odnosno je li diskriminirajuća. Bilo kako bilo, Slovenija je u namjeri provođenja svoga plana za sad ostala doslijednja, a kakve će i da li će biti ikakve reperkusije takvoga ponašanja, tek ostaje za vidjeti. Kao i činjenica je li je njihovo uvođenje zaista bilo nužda ili tek «dobrosusjedska» provokacija.

M.M.B.

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.