"Hrvatska vlast pomaže u onome što ni Miloševiću nije uspjelo"

Povodom zadnjega skandala s udžbenicima na ćirilici za pripadnike hrvatske nacionalne manjine, a koji se u Republici Srbiji na tragu velikosrpskeĆirilica - Vukovarpolitike službeno vode kao Bunjevci, oglasio se posebnim priopćenjem HSP, ocjenjujući da je to samo nastavak ekspanzionističke politike Ilije Garašinina. Također, zamjerili su hrvatskoj vlasti što svojim postupcima pomaže u onome što ni Miloševiću nije uspjelo, asimilaciji hrvatskoga etničkog dijela stanovništva u Bačkoj i Srijemu.

Načelo reprociteta

U HSP-u su za načelo reprociteta, odnosno smatraju kako srpska manjina u Republici Hrvatskoj ne bi smjela imati veća prava od Hrvata u Bačkoj, Srijemu, Banatu, pa ni u Boki kotorskoj. Također, protive se privilegiranom položaju pri izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kao i u županijske skupštine. Podsjećaju kako je Hrvatska stranka prava prije deset mjeseci uputila „Proglas Hrvatima Vojvodine",Ćirilica - akupirani Vukovargdje su od hrvatskih vlasti zatražili pokretanje mehanizma na bazi reciprociteta po načelu "koliko prava određenoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, ista razina prava za Hrvate u njihovoj matičnoj zemlji".

Također, HSP je tražio odašiljanje upozorenja nositeljima vlasti u Republici Srbiji da prestanu s "određivanjem" nacionalnog identiteta Hrvata u Vojvodini i njihovom podjelom na Hrvate, "Šokce" ili "Bunjevce". Zadnja situacija s Nikolićevim „ужбеницима", zaključuje se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik stranke Danijel Srb, samo je pokazatelj da smo bili u pravu kada smo upozorili na procese koji se ovih dana događaju i koji su s hrvatske strane konačno „doživljeni". Razočarani smo mlakošću reakcije od strane predsjednika RH i ministarstva vanjskih poslova, mada smo uvjereni da reakcijeTomislav Nikolić i Ivo Josipovičćne bi ni bilo da predsjednik Republike nije već u kampanji za predsjedničke izbore, kaže se na kraju.

Josipović-Nikolić

Podsjećamo, predsjednik Ivo Josipović je u ponedjeljak pri posjetu Pazinu rekao kako činjenica da su bunjevački Hrvati dobili udžbenike na ćirilici od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića zasigurno govori o kontinuitetu politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji ocijenivši to nekorektnim potezom koji treba ispraviti. Uslijedio je brzo i odgovor Tomislava Nikolića, u kojem se reakcija Josipovića ocjenjuje donekle razumljivom, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji. Bunjеvci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvaća – zaključio je Nikolić.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.