Predsjednik Milanović u New Yorku o članstvu u EU-u i njegovoj budućnosti te o situaciji u Afganistanu 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović gostovao je na Sveučilištu Columbia u New Yorku gdje je govorio u okviru „World Leaders Foruma" na temu „Krize u nastajanju i konkurentski narativi“, objavio je Ured predsjednika.

„Europska unija je vjerojatno najkompleksnije političko udruženje u povijesti čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Milanovic Columbia UniversityZa moju zemlju je od najveće važnosti pitanje što će biti s EU u idućih 10 godina“, rekao je govoreći pred studentima Sveučilišta Columbia te je pojasnio kako je Hrvatska dugo morala čekati na članstvo u EU i da se uspjeh Hrvatske u Uniji sada treba mjeriti samo po uspješnosti u izvlačenju novca iz europskih fondova.

Odgovarajući na pitanja studenata, predsjednik Milanović komentirao je i svoje viđenje širenja EU-a.

„Jugoistok Europe teži članstvu u EU-u, ali sve zemlje nisu dovoljno motivirane za ulazak u Uniju“, rekao je hrvatski predsjednik i pojasnio kako je za Srbiju najteža stvar činjenica „što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih”.

Predsjednik Milanović smatra da Srbija „nema snažnu namjeru“ ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija, kako je kazao, „snažno trude i bore“. Ustvrdio je kako je Crna Gora najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja.

Govoreći na Sveučilištu Columbia predsjednik Milanović iznio je i svoje viđenje situacije u Afganistanu koji je ponovno pod vlašću talibana, a svi vojnici NATO-a napustili su tu zemlju.

„Hrvatski vojnici trebali su se povući još prije 10 godina, nakon ubojstva šefa al-Kaide Osame bin Ladena“, rekao je između ostaloga predsjednik Milanović i dodao kako se „nikada nije zavaravao idejom da će biti išta od demokracije u Afganistanu“.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.