Referendum za euro

Nastavi li Vlada nametati slijepu briselsku politiku i pokuša uvesti euro Hrvatski suverenisti inicirat će referendum da se o tome očituju birači, poručeno je u petak iz te stranke koja drži da je uvođenje eura ekonomski štetna politička odluka za hrvatsko gospodarstvo.

Na protivljenje takvoj politici, s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru, pozvali su i druge stranke i političke Zekanovićopcije, udruge civilnog društva i sve koji se ne slažu s, kako tvrde, takvim nedemokratskim postupanjem Andreja Plenkovića.

"Smatramo kako je uvođenje eura ekonomski štetna politička odluka koja neće imati pozitivne učinke na hrvatsko gospodarstvo, zbog koje će porasti cijene što će na pleća građana načetih posljednjom krizom i lošim upravljanjem svih prethodnih Vlada, staviti dodatni teret i ugroziti ionako loš standard te povećati iseljavanje", rekao predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Poručio je i kako bi se Vlada trebala baviti pandemijom i gospodarskom krizom, ogromnim deficitom, problemima u zdravstvu koje je pred kolapsom, rješavanjem ovrha koje su desetine tisuća građana bacile u očaj. "Međutim, Vlada Andreja Plenkovića bavi se isključivo podilaženjem briselskim interesima na što smo opetovano upozoravali, ali premijer i ministri nas ignoriraju“, kazao je Zekanović.

Predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista rekao kako, iako zagovornici naglog uvođenja eura govore da smo o tome odlučili na referendumu o pristupanju EU, Hrvatski suverenisti traže referendum o uvođenju eura, jer smatraju da narod težinu situacije shvaća bolje nego Vlada koja je slijepo odana Bruxellesu i donosi nepromišljene odluke.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre napomenuo je kako su od uvođenja eura profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske. Ustvrdio je i kako je premijer Plenković zaboravio građanima spomenuti i da su jednokratni troškovi samog uvođenja eura od 0,5 do čak 0,8 posto ukupnog BDP-a zemlje članice, a postoji opasnost da u našem slučaju budu i veći.

Plenković pritom ignorira i činjenicu da su države poput Češke, Poljske i Rumunjske kao ključni primjeri gospodarske uspješnosti svih ovih godina za naše standarde neslućeno gospodarski rasle bez da su koristili euro kao valutu, a o usporedbi našeg i njihovog izvoza suvišno je i govoriti, rekao je.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.