Zbivanja u političkoj kampanji

Most nezavisnih lista predstavio program 'Hrvatska se budi', evo glavnih odrednica

Borba protiv korupcije i klijentelizma, pokretanje gospodarstva i bolji sustav obrazovanja ključne su točke izbornog programa "Hrvatska se budi" Mosta nezavisnih lista, koji su u srijedu predstavili čelnici stranke i neki od nositelja izbornih lista.

Naš program je realan okvir, za razliku od drugih koji nude bajke i obećanja i vrijeđaju inteligenciju ljudi. Mi smo Most2ponudili ono što je moguće ostvariti i ono što treba Hrvatskoj - pristojan život svakog građanina i pravedan sustav, poručio je predsjednik stranke Božo Petrov predstavljajući Mostov program, koji će od sutra biti dostupan online.
Glavnog državnog odvjetnika treba birati dvotrećinskom većinom

U fokusu Mosta je borba protiv korupcije, obrazovanje i budućnost mladih, ali program obrađuje i sva druga bitna pitanja poput zdravstva, poljoprivrede i statusa umirovljenika. Za sva ta pitanja imamo rješenja i ona stoje u našem programu, poručio je Petrov.

Voditelj Mostova Savjeta za gospodarstvo Mislav Kraljević zatražio je donošenje Nacionalne strategije gospodarstva, u kojoj bi ključno bilo privlačenje stranih ulaganja u Hrvatsku. Zalažu se za naplatu PDV-a državi nakon naplate faktura, ukidanje parafiskalnih nameta, veću potopru države poduzetništvu, transformaciju pravosudnog sustava i pripremu mladih za tržište rada.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da se za privlačenje stranih investicija mora mijenjati pravosuđe, kako bi se ubrzali pravosudni postupci.

"Želimo mijenjati način izbora i produljiti mandat glavnog državnog odvjetnika koji je sada odvjetnik vladajuće većine i bira se koruptivnom trgovinom. Njega se u Saboru treba birati dvotrećinskom većinom", poručio je Grmoja.

Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa Most bi dao veće ovlasti i pretvorio to tijelo u antikorupcijsku agenciju. Tražit će transparentnost troškova državnih dužnosnika i javnu objavu proračuna svih tijela, od lokalne do državne razine, jer je jedino transparentnost učinkovit alat u borbi protiv korupcije.
Obrazovanje je prodano za zadovoljenje političkih interesa

Nositeljica Mostove liste u 1. izbornoj jedinici Marija Selak istaknula je kako je obrazovanje na visokom mjestu njihovih interesa, kao i problem demokratskog deficita kako bi se spriječilo ponavljanje besramne političke trgovine u proteklom sazivu vladajućih s HNS-om.

"Bili smo svjedoci prodaje sektora obrazovanja za zadovoljenje vlastitih političkih interesa", poručila je Selak te najavila da će Most tražiti nepristrano vrednovanje dosadašnje reforme obrazovanja, poboljšanje materijalnih uvjeta u obrazovanju i očuvanje nastavnog procesa i eri digitalizacije.

Poseban značaj u Mostovu programu zauzima pitanje demokratskog deficita, a Selak je istaknula da o tome svjedoči činjenica da su parlamentarni izbori raspisani usred pandemije, te upozorila na onemogućavanje elektroničkog i dopisnog glasovanja i referenduma.

Most nudi rješenja u obliku promjene izbornog zakona i uvođenja veće preferencijalnosti s barem tri preferencijalno izabrana zastupnika i olakšavanje sustava referenduma koji danas onemogućava apsurdno velik broj potrebnih potpisa. "Taj bi broj potpisa trebalo svesti na neku razumnu mjeru od dva do tri posto, kao što je slučaj u ostalim razvijenim europskim zemljama", istaknula je.

Najavila je za ponedjeljak posebnu konferenciju posvećenu obnovi Zagreba nakon potresa. "Ako uđemo u Sabor nećemo dići ruku za aktualni zakon o obnovi Zagreba, koji ima mnoge manjkavosti. Ovaj prijedlog zakona ne dolazi u obzir", poručila je.
Spremni sučeliti se sa Škorom pred narodom

Marin Miletić, nositelj Mostove liste u osmoj izbornoj jedinici, istaknuo je da će se Most zalagati za bolji standard mladih i studenata, pravednije društvo bez negativne atmosfere pesimizma i podjela.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Grmoja se osvrnuo na propale pregovore o zajedničkom izlasku na izbore Mosta s Miroslavom Škorom i njegovim Domovinskim pokretom.

"Pregovarali smo o suradnji, ali mi ne možemo biti na listama s Bandićevim žetončićima i s bilo kime tko ima repove iza sebe. Škoro je okupio široki spektar različitih ljudi, a mi smo sretni što s novim nekompromitiranim ljudima nastupamo na izborima jer jedino takvi ljudi mogu donijeti promjene", rekao je Grmoja.

Spremni smo sučeliti se sa Škorom pred narodom, očekujemo njegov odgovor. To može biti na bilo kojem trgu ili stadionu, nije nužno da to bude na televiziji, poručila je Selak.

Obračun Peternela i Raspudića

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta na društvenim je mrežama napao nezavisnog kandidata na Mostovoj listi Ninu Raspudića koji je u utorak gostovao u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Taj kojega si večeras ničim izazvan (mi se Mostom ne bavimo) osim paničnim strahom za uspjeh svoje žene, u RaspudićOtvorenom prozvao da je bio član SDP-a, upravo taj ti je prijateljski pomagao promovirati knjigu po Hrvatskoj.

Baš mene nepodobnoga si zvao, a ne svoje sadašnje stranačke kolege! Zanimljivo! Tada ti pogrešna epizoda iz moje ne baš bliske prošlosti nije ni najmanje smetala! Organizirao sam ti između ostalog i promociju u Novskoj! I predavanje u Okrugljaku! Hvalio si me na tim prezentacijama toliko da mi je čak neugodno bilo! Isticao moju višegodišnju predanost promociji antitotalitarnosti i zalaganje za bolje društvo! Nudio mi kasnije na pregovorima da budem s tobom na listi! Sada odjednom promjena! Mene kojeg nema u studiju napadaš, a zanimljivo je kako u predstavnika HDZ-a Ivu Lučića gledaš poput pitome ptičice i niti jednom s njim ne uđeš u polemiku!

E moj Raspudiću, možeš ljevičarsku kariranu košulju koja ti je godinama bila zaštitni znak kako bi se dodvorio 'mainstreamu', onom 'mainstreamu' kojeg si prozivao, a istodobno očajnički želio da te prihvati, možeš zamijeniti za crno odijelo i sivu kravatu, ali ne možeš promijeniti činjenicu si jedini tzv. konzervativac koji je preživio sve promjene na javnoj televiziji pa čak i teror Radmana! Ti si bez problema savjesti nastupao na javnoj televiziji dok sam se ja borio da Karolina Vidović Krišto ne dobije otkaz! Konzervativac koji je prihvatljiv RTL-u i Weekend medija festivalu, lijevo-liberalnim oazama šunda! Prihvatljiv si zato što se nikada poput Hasanbegovića, Željke Markic, Bartulice pa čak i mene nisi za ništa konkretno javno izložio. Nikada medijsku batinu nisi osjetio! Uvijek u zavjetrini filozofske salonske rasprave! I naravno uz honorar!

U kampanji se najbolje vidi WHO is WHO in the ZOO! I pogotovo tko je kakav čovjek!

Imaš spiku , ali nisi čovjek!

Sram te bilo!

Želim ti uspjeh i sreću na izborima! Trebat će ti jer vidim da si nažalost zbog toga spreman izgubiti dostojanstvo i gospodstvo!

Prebacilo te Nino!

P. S. Ovo nije poziv medijima za sučeljavanje! S gospodinom više nemam o čemu razgovarati!", napisao je Peternel na svom Facebook profilu.

 

DIP zaprimio 190 lista i 17. kandidatura za izborne liste manjina

Zadnjeg dana predaje kandidacijskih lista, u utorak, Državnom izbornom povjerenstvu za GLas parlamentarne izbore 5. srpnja svoje je liste predalo tridesetak stranaka i neovisnih lista.

Prvi je svoju neovisnu listu predao Marin Škibola koji je u prošli saziv Sabora ušao na listi Živog zida, a nakon razlaza s njima mandat je nastavio kao neovisni zastupnik. Škibola je bio najmlađi zastupnik u devetom sazivu parlamenta, a na predstojećim izborima natjecat će se samo u osmoj izbornoj jedinici.

“Tijekom saborskog mandata u četiri godine postigao sam konkretne rezultate i jedan sam od rijetkih zastupnika koji ima zakon koji se zove po njemu”, izjavio je Škibola te najavio ako osvoji mandat borbu za promjenu ovršnog zakona i referendum o ulasku u eurozonu.

Izborne liste za devetu i desetu izbornu jedinicu liste predao je Željko Kerum sa svojom Hrvatskom građanskom strankom koji kaže da će biti narodni tribun građana Dalmacije. "Ako uđem u Sabor zastupat ću samo interes građana koji mi budu dali glas i ono što Dalmatinci žele", kazao je Kerum prilikom predaje lista istaknuvši kao prioritete rješavanje infrastrukturnih problema i razvoj poljoprivrede.

Naravno, na prvom mjestu l10. izborne liste je Željko Kerum, a na drugom pjevač Mlaend Grdović, dok je na trećem Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita.

"Na predstojećim parlamentarnim izborima naše će liste biti ponuđene građanima u 9. i 10. izbornoj jedinici. U obje te jedinice idemo po pobjedu i uopće ne sumnjam u naš uspjeh. Plan i program nam je riješiti infrastrukturu Dalmacije i stvoriti preduvjete za još bolji život ljudi. Mi smo prva stranka Dalmacije, a Mladen Grdović je simbol Dalmacije. Ja sam se dokazao kao čovjek koji živi za Split i Dalmaciju, koji pomaže i koji daje, a ne uzima. HGS je regionalna stranka i nakon što pobjedimo na predstojećim izborima, u ove dvije izborne jedinice, zasukati ćemo rukave kako bi još više poboljšali živote svih stanovnika, "najlipšeg dila svita", rekao nam je Kerum za Slobodnu Dalmaciju.

U svih deset izbornih jedinica izaći će Blok umirovljenici zajedno Milivoja Špike.

Za povjerenje birača u osmoj izbornoj jedinici borit će se Unija Kvarnera, a samo u toj jedinici na izbore izlazi i Neovisna lista Dine Debeljuha, bivšeg IDS-ovog saborskog zastupnika i veleposlanika u Indiji. U sedmoj i devetoj jedinici izaći Stranka hrvatskog zajedništva, dok je Neovisna lista Irene Franceković na izbore izlazi samo u sedmoj izbornoj jedinici.

Liste za prvu, drugu, četvrtu, šestu i jedanaestu izbornu jedinici DIP-u je predala koalicija Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske i Hrvatska braniteljska pučka stranka.

Za osmu izbornu jednicu svoju neovisnu listu predao je Damir Grünbaum.

U drugoj i četvrtoj izbornoj jedinici na izbore namjerava Hrvatska stranka reda, dok će u drugoj, trećoj i desetoj naklonost birača pokušati izboriti Hrvatska stranka budućnosti.

Za povjerenje birača u prvoj, šestoj i sedmoj jedinici borit će se Pokret za modernu Hrvatsku, a Stranka hrvatski vidik na izborni megdan izlazi u drugoj, četvrtoj, sedmoj i devetoj izbornoj jedinici.

Hrvatska demokratska stranka planira povjerenje birača tražiti u prvoj, drugoj, trećoj, šestoj, sedmoj i 11., a stranka Slobodna Hrvatska samo u trećoj izbornoj jedinici.

Zaprimljeno 190 listi i 17 'manjinskih' kandidatura

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin izvijestila je rano u srijedu kako je za parlamentarne izbore 5. srpnja DIP zaprimio 190 lista i 17 'manjinskih' kandidatura.

Zaprimljeno je 190 lista i 17 kandidatura u 12. 'manjinskoj' izbornoj jedinici, rekla je Lovrin u srijedu, kratko iza ponoći kada je istekao rok za predaju listi i kandidatura.

Predano je više listi nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine. Naime, na izborima za Sabor 2016. istaknuto je bilo 177 listi, te 29 kandidatura.

Rekordan broj listi, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Uobičajene gužve

Lovrin je potvrdila da je u utorak u DIP-u bila poprilična gužva, svoje liste predalo je 30-ak predlagatelja, među njima HDZ, Most, nekoliko koalicija, niz manjih stranaka.

"Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, predzadnji i zadnji dan budu najveće gužve", kazala je, objasnivši da liste treba složiti, a za neovisne i pripremiti potpise.

Opetovala je da DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama. Kada budu objavljene počinje izborna promidžba, istaknula je te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano poslijepodne.

Domovinski pokret predstavio listu za I. izbornu jedinicu

Domovinski pokret danas je na konferenciji za medije u Zagrebu predstavio svoju listu za prvu izbornu jedinicu koju će Miroslav Škoro na predstavljanju kandidata na listi u I. izbornoj jedinicinositi dr. Zlatko Hasanbegović. Hasanbegović je istaknuo kako je Grad Zagreb središte hrvatskog političkog života.

„Svi pratitelji hrvatskih političkih procesa znaju važnost četiri takozvane zagrebačke izborne jedinice – u njima se na svim izborima lome politička koplja. U četiri zagrebačke jedinice odlučuje se o političkoj pobjedi ili političkom porazu“, rekao je Hasanbegović. Izrazio je i sigurnost da će uspjeh kandidata koalicije okupljene oko Domovinskog pokreta postaviti temelj za političku pobjedu koalicije.

Zlatko Hasanbegović i Igor Peternel, drugi na listi, predstavili su i ostale članove liste za prvu izbornu jedinicu - Tomislava Jonjića, Željka Pervana, Barbaru Knežević, Domagoja Beškera, Ljiljanu Vuletić, Ivana Krpana, Petru Brekalo, Sandru Bartulović, Peru Ivančića, Peru Kovačevića, Deanu Leko te najmlađu i posljednju na listi Miu Belić.
Miroslav Škoro zahvalio se kandidatima liste koalicije okupljene oko Domovinskog pokreta.

„Mi smo sigurni da smo sastavili, u ovom kratkom vremenu od svega par tjedana, jednu reprezentativnu listu – listu na koju smo ponosni, listu koja će ostvariti dobar rezultat u ovoj prvoj izbornoj jedinici“, zaključio je Škoro.

Poznata imena na listi Željka Glasnovića

Imena kandidata za ulazak u Hrvatski sabor iz 11. izborne jedinice koja obuhvaća Hrvate izvan RH u utorak je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP-u) predao i nezavisni Željko Glasnović.

Učinio je to u pratnji Miroslava Škore čiji Domovinski pokret nema listu u toj izbornoj, ali podržava listu umirovljenog generala Glasnovića jer "nije želio dodatno razbijati hrvatski korpus iseljeništva".

Kako Fenix-magazin.de neslužbeno doznaje, na listi Željka Glasnovića za 11. izbornu jedinicu nalaze se imena 14. kandidata koji dolaze sa svih strana hrvatskog iseljeništva i Domovine te iz BiH, države u kojoj je hrvatski narod konstituivan.

Kako prenosi Hina, Glasnović je izjavio kako je temelj njegova političkog djelovanja doktrinalna nota Ivana Pavla II, te da na izborima očekuje osvojiti sva tri mandata u 11. izbornoj jedinici za Hrvate izvan RH

Na listi generala Glasnovića je nekoliko poznatih imena, među kojima je i ime Marka Perkovića. No, iz izvora bliskih generalu Glasnoviću doznajemo kako se ne radi o Marku Perkoviću Thopmsonu već o osobi koja ima isto ime i prezime kao i poznati hrvatski pjevač:

 (hkv/Hina)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Čet, 13-08-2020, 07:59:28

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.