Udar na portale: Ili će zabraniti komentiranje, ili će se suditi urednicima

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nedavnoj emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” govorila je i o prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima.

"Ne bih potencirala istupanje HND-a iz radne skupine u vezi sa Zakonom o elektroničkim medijima. Oni su samo Obuljenjedni od partnera u radnoj skupini, kazala je ministrica te dodala da uoči javne rasprave o zakonu poziva sve one na koje se on odnosi da se aktivno uključe u raspravu", rekla je ministrica.

Kazala je i da je “jako važno zakonskom regulativom odgovoriti na one izazove koji dolaze u prvom redu s razvojem tehnologije. Zato ovaj zakon donosi novi pogled na pitanje kvota, uopće na medije u digitalnom okruženju”.

Govoreći o zakonu kazala je i da će biti određenih izmjena u vezi s jurisdikcijom, izmjene oko definiranja programskih osnova.

"U jednom dijelu donijet će ozbiljan iskorak vrlo striktnim i jasnim proširenjem odgovornosti urednika u elektroničkim komunikacijama, portalima i to na ono što se nalazi u komentarima. Znamo da je to jedan prostor u kojem se širi govor mržnje, neprimjereni sadržaji, kaže i dodaje da se radi o zakonskom prijedlogu koji je vrlo kompleksan", izjavila je.

Najavila je da bi do ljetne stanke taj zakon trebao biti donesen.

Ono, pak, što nije najavila, a što je jasno svim novinarima i urednicima koji su ikada radili na nekom news portalu, jest da će najavljene izmjene zakona rezultirati brutalnom cenzurom, odnosno drastičnim rezanjem slobode govora u Hrvatskoj.

Svi će, naime, biti prisiljeni zabraniti komentiranje ispod objavljenog teksta, jer si nitko ne može priuštiti plaćanje dežurnih ‘higijeničara’ koji bi danonoćno pazili da se ispod bilo kojeg teksta ne pojavi neki komentar kojega bi neki političar, sudac ili dužnosnik mogao ocijeniti kao neprimjereni sadržaj, a zbog čega bi urednici kasnije završavali na optuženičkoj klupi, piše promise.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.