Potencijalni predsjednički kandidati moraju skupiti 10.000 potpisa birača

Vlada Republike Hrvatske raspisala je 14. studenoga 2019. izbore za predsjednika Republike Hrvatske, koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca 2019. na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.potpisi

Odluka o raspisivanju izbora za predsjednika RH stupa na snagu 21. studenoga 2019., a rokovi za prijedloge kandidata za predsjednika Republike Hrvatske teku od 22. studenoga 2019. u 00:00 sati. Prijedlozi kandidata moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 12 dana od dana stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, dakle 3. prosinca 2019. do 24:00 sata.

Pravo predlaganja kandidata imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj kao i sami birači, pojedinačno ili skupno. Prijedlozi moraju biti upotpunjeni potpisima najmanje 10.000 birača koji podržavaju tu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, neovisno o tome predlaže li kandidata politička stranka odnosno političke stranke ili birači.

(hkv, DIP)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.