Može li Plenković nekim zaokretom zaustaviti svoj i HDZ-ov pad?

Ministar uprave Lovro Kuščević odlazi iz Vlade, a zajedno s njim mogao bi i HNS - to su sve glasnija nagađanja u političkim krugovima uoči sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima koji se treba održati u utorak, piše danas Jutarnji list.

U HDZ-u govore kako premijer Andrej Plenković ima potporu u stranci upravo za takav scenarij.

- HNS se pokazao kao nekorektan partner. Pretjerali su i doveli nas u tešku poziciju, a da nije bilo njihova zahtjeva, Plenković bi se već sigurno riješio Kuščevića. Ne bi bilo u redu da sadAndrej PlenkovićKuščević ode, a oni ostanu. Mislim da bi Plenković napravio pravi, hrabar potez kad bi se riješio i Lovre i HNS-a - kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera smatra kako HDZ može i bez HNS-a održati većinu.

- Plenković ima dovoljno onih koji ga podupiru bilo otvoreno, bilo prikriveno. Većina njih Sabora vjerojatno više neće vidjeti i zato vjerujem da bi se ta većina, iako tanka, mogla održati - kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

u političkom kuloarima spominje se više scenarija kako bi se mogla rasplesti kriza oko Kuščevića i HNS-a. Jedna od varijanti je da Kuščević do utorka sam podnese ostavku. To bi odgovaralo HNS-u, ali i oporbi koja je podnijela zahtjev za njegovom smjenom, no tim scenarijem zasigurno se ne bi zadovoljio Andrej Plenković. Ispalo bi da je bio prisiljen ispuniti zahtjev svog malog koalicijskog partnera, a premijeru je to, tvrde mnogi, neprihvatljivo. Uostalom, Plenković je odugovlačio sa slučajem Kuščević upravo zato da bi izbjegao takav dojam.

Drugi je scenarij da se održi sjednica Vlade s temom glasovanja o Lovri Kuščeviću. Na toj sjednici Plenković bi stavio HNS-ovce pred zid - morali bi se očitovati jesu li za smjenu ili ne. Ako bi bili suzdržani ili se nekim slučajem ne bi pojavili na sjednici, diskreditirali bi sami sebe. Ako bi HNS ostao dosljedan u svom zahtjevu da Lovro Kuščević mora otići, mogli bi se naći u situaciji kao Most: da im Plenkovićeva tajnica pripremi razrješenja.

Od HNS-ovaca se u nedjelju nije moglo doznati ništa više od onog što su prije rekli. Poručili su samo kako ostaju pri svojoj odluci te da ne žele ništa komentirati do koalicijskog sastanka. Teško je povjerovati da u svoj plan nisu ukalkulirali i mogućnost da im se premijer zahvali na suradnji, navodi Jutarnji list.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.