Karamarko: Uhidbenog naloga za Perkovića nije zaustavljen zbog njegove suradnje s Tuđmanom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako do europskog uhidbenog naloga za bivšeg dužnosnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića nije došlo zato što je on svojevremeno bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog drugih razloga.Josip PerkovićTaj sudski postupak je u tijeku i ne bih to komentirao, a mi se zakonu nikada ne suprostavljamo - rekao je Karamarko na zagrebačkom groblju Mirogoj nakon polaganja vijenaca na Tuđmanov grob. Karamarko je to odgovorio na upit novinara hoće li se HDZ suprostaviti eventualnom izručenju Perkovića Njemačkoj, s obzirom da se radi o nekadašnjem bliskom suradniku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Njemačke vlasti Perkovića sumnjiče da je sudjelovao u organiziranjuZoran Milanovićubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Karamarko je također komentirao najavu opiranja vladajuće koalicije raspisivanju referenduma o ustavnom određenju braka, iako je prikupljen dovoljan broj potpisa građana, ustvrdivši kako je to 'u njihovu stilu', te da se vladajući opiru i 'zakonu, Ustavu, volji građana, ali i zdravom razumu'.

Izbori u HDZ-u

Na upit o odlasku Milana Kujundžića iz stranke, Karamarko je kazao da se tu nema što komentirati jer su fokusirani na potpunu konsolidaciju HDZ-a koja je u tijeku.Tomislav Karamarko-Stranka je postala prava alternativa nesposobnoj vladi. Bavimo se pripremom gospodarskog programa, jer nama je problem nezaposlenost. U HDZ će se ulaziti i izlaziti, a u prošloj godini ušlo je desetak tisuća novih članova - rekao je.

Predsjednik HDZ-a također je odbacio optužbu da je odustao od unutarstranačkih izbora po principu 'jedan član, jedan glas'. - Nismo odustali od principa 'jedan član jedan glas', ali prije toga treba napraviti pripreme i srediti popis članova, što je u tijeku. Pitanje je i naše taktike u kojem momentu ćemo to napraviti - odgovorio je Karamarko. Unutarstranački izbori ne znače samo izbor novog čelnog čovjeka, već se treba izabrati i cijela stranačka hijerarhija, a bilo bi 'apsurdno to raditi u sadašnjem trenutku kada smo pobjednička stranka', kaže Karamarko. - Ne odustajemo od toga principa i to će biti veliki iskorak, ali potrebno je vrijeme i vrh stranke će odrediti kada će se oni održati - ustvrdio je dodavši kako se ne zna kada će biti parlamentarni izbori, pa ne bi bilo dobro da ih izbori zateknu u unutarstranačkim previranjima.

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno Karamarkom položilo je jutros, u okviru obilježavanja 24. obljetnice osnivanja HDZ-a, vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine i na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju, a poslijepodne će biti održana svečana akademija na terasi NK 'Jarun', gdje je HDZ osnovan 1989. godine.

Hina/dnevno.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.