Josipović se u Vatikanu kratko sastao s Papom

Predsjednik Ivo Josipović, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo na inauguracijskoj misi pape Franje, kazao je da je svečanost bila dostojanstvena te da je s novim Papom razmijenio nekoliko riječi.

Svečanost je bila iznimno dostojanstvena, nosila je poruku. Posebice bih istaknuo riječi Pape, koji poziva da u sebi nađemo ljudskost, da budemo solidarni i podijelimo brigu s onima kojima je to potrebno, rekao je Josipović novinarima nakon inauguracije.

Upoznali smo se i zaista razmijenili samo nekoliko riječi, to je takva prigoda, spomenuli smo, naravno, Hrvatsku i naš ulazak u EU i to je za prvi susret bilo dovoljno, rekao je Josipović, koji je u Vatikanu vodio hrvatsko izaslanstvo. Dodao je da su od samog početka pontifikata papa Franje jasne poruke o skromnosti i solidarnosti. Dodao je kako je moguće da Papa ima snagu da pokrene neke nove društvene procese.

Na svečanosti na Trgu svetog Petra bila su 132 državna izaslanstva te dužnosnici najvećih svjetskih religija. Uz predsjednika Josipovića i njegovu suprugu, u hrvatskom izaslanstvu bila je i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Sve je bilo nekako posebno, s obzirom na to da se čak i riječ papa gotovo nije spomenula, budući da papa Franjo o sebi govori kao o rimskom biskupu i cijelo vrijeme inzistira na povratku skromnosti kao vrlini, rekla je Pusić.

Papa Franjo inauguracijskom je misom formalno započeo pontifikat.
U kratkoj propovijedi tijekom mise ponovno je naglasio svoju predanost siromašnima i potlačenima. Novi argentinski Papa ocijenio je da je dužnost pape raširiti ruke i nježno zagrliti cijelo čovječanstvo, posebice najslabije, najsiromašnije i najmanje. Ne smijemo se bojati dobrote, kao ni nježnosti, istaknuo je u propovijedi.

Na središnjem vatikanskom trgu i okolnim ulicama, po sunčanom vremenu, okupilo se oko milijun ljudi. To je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog Ivana Pavla II. 1. svibnja 2011., kojoj je nazočilo 1,5 milijuna ljudi.

hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.