Ranko Ostojić kazneno prijavljen zbog zloporabe položaja

Opći sindikat MUP-a podnio je prije nekoliko dana kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegove pomoćnice za pravne poslove i ljudske potencijale Sanje Čanković.

Njih se u toj kaznenoj prijavi tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Ostojić je, navodi se, kao ministar unutarnjih poslova prekoračio rashodnu stranu proračuna za 2012. godinu najmanje 200 milijuna kuna, zbog čega je proračun morao na rebalans pa ga se okrivljuje za povredu Zakona i Uredbe o fiskalnoj odgovornosti, piše Večernji list. U prijavi sindikat navodi odredbe Uredbe prema kojima je Ostojić trebao jamčiti zakonito, namjensko i svrhovito trošenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrolu u okviru proračuna.

Ostojića i njegovu pomoćnicu S. Čanković u kaznenoj prijavi se tereti da nisu većoj skupini zaposlenika MUP-a u zakonskom roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Uredbe o uvjetima za stjecanje policijskog zvanja omogućili da polože ispite za odgovarajuća zvanja.

Sumnjiči ih da svjesno i svojevoljno nisu formirali ispitne komisije i da su tako oštetili veći broj policijskih službenika jer se oni bez zvanja nisu mogli kandidirati na internim natječajima za rukovodeća radna mjesta, a to onda znači i da nisu mogli dobiti veća materijalna prava i nisu mogli redovito napredovati po propisanim uvjetima. Uredba je stupila na snagu 14. studenog 2011.

hkv/Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.