Hrvoje Hitrec, "Luka od Sigeta"

Pozivamo Vas na predstavljanje povijesnoga romana za mladež autora Hrvoja Hitreca "Luka od Luka od SigetaSigeta". Predstavljanje će se održati u petak, 15. studenoga u 11 sati na izložbnom prostoru "Školske knjige" u sklopu Interlibera, Zagrebački velesajam, paviljon 5.

O knjizi

Nakon niza objavljenih romana iz hrvatske povijesti (Kolarovi, Što Bog dade i sreća junačka, Špilberk, Samo sreća, ništa drugo) Hrvoje Hitrec napisao je povijesni roman (ovaj put za mladež) pod naslovom Luka od Sigeta. Tema je sigetska bitka, podlogu proze čini izvješće komornika Nikole Šubića Zrinskog, Franje Črnka, kao i spjev Adrijanskoga mora sirena praunuka Nikole Sigetskog. Črnko je bio jedan od rijetkih koji su preživjeli pad Sigeta, a spletkom okolnosti ostao je živ i junak romana Luka od Sigeta, dječak kojega su Turci poštedjeli, povjerivši mu mučan zadatak.

Dječak putuje u rasklimanim seljačkim kolima prema sjeveru Mađarske, gdje se nalazi vojska koja nije došla u pomoć Sigetu. U kolima je tajanstvena škrinja, čiji sadržaj autor otkriva tek pri svršetku romana. Na putu Luka susreće ljude kojima priča o zadnjim danima sigetske tragedije, kao i o događajima koji su joj prethodili, o žiteljima Sigeta i njihovoj hrabrosti u bitkama koje su vodili zajedno s posadom utvrde. Dječak je izgubio obitelj i sve koje je volio, Turci su odveli u roblje djevojčicu s kojom je odrastao.

Autor ne opisuje samo zbivanja u opkoljenom Sigetu, nego i ona u turskom taboru gdje je i smrtno bolesni sultan Sulejman Veličanstveni koji je bio pošao na Beč, ali su mu se u pohodu ispriječili Siget i Zrinski.

Tešku temu opsade i sloma obrane Sigeta pokušao je autor na svoj način ispričati za mladež, s mnogim povijesnim činjenicama koje su odavno postale dijelom hrvatske kolektivne memorije, ali i maštovitim, emocijama nabijenim detaljima pojedinačnih sudbina vrlo mladih ljudi u ratnom vihoru.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.