HDZ i HSP financijsko izvješče HRT-a proglasili sramotnim 

 

Klubovi HDZ-a i HSP-a u Hrvatskom saboru odbacili su danas izviješće Ravnateljstva Hrvatske radio televizije (HRT) za 2005., ocjenjujući da je riječ o "sramotnom izvješću i uvredi za zastupnike".

Miroslav Rožić (HSP) izvijestio je da je njegova stranka prikupila sve HTV-ove ugovore o kupnji programa vanjske produkcije, procijenivši kako su ti troškovi nerazumni.

Također zastupnik HSP tvrdi kako je produktivnost zaposlenih u vanjskoj produkciji 100 puta veća od one na HTV-u, te da je HTV samo na seriju "Kazalište u kući" potrošio 46 milijuna kuna.

"HTV, protivno zakonu, kupuje program od supružnika zaposlenika HRT-a, marketinškim agencijama 'Magma' i 'Upeks' odobren je popust od 80 posto, a oprema HRT-a koristi se za snimanje reklama koje se prodaju drugim tvrtkama", rekao je Rožić.

Mirko GalićGlavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić odgovorio je kako nema saznanja o takvim nezakonitostima, upućujući zastupnika Rožića da ono što zna prijavi Državnom odvjetništvu.

"Mi kupujemo od vanjskih produkcija ono što je kvalitetom bolje, ili jeftinije od onoga što mi možemo raditi", rekao je Galić.

Također je kazao kako je vanjska produkcija jeftinija jer "nema pritiske koje ima HRT - sindikate, koji ne dopuštaju da se radi više od osam sati dnevno, i koji nakon nekoliko radnih dana zahtijevaju dan ili dva odmora".

Glavni ravnatelj Galić kazao je i kako je zastupnik Rožić uvid u ugovore o vanjskoj produkciji tražio "zaobilaznim putem", umjesto od Ravnateljstva HRT-a.

"Nije istina da su nam (ugovori o vanjskoj produkciji) dostupni, jer ih tražimo više od godine dana i nigdje ih nema", odgovorio mu je zastupnik HDZ-a Andrija Hebang.

Upozorio je kako financijsko izvješće HRT-a ne sadrži ni mišljenja neovisne i državne revizije, kao ni tražene podatke o "visini ugovora pojedinaca koji imaju tajne ugovore, a rade na javnoj televiziji".

"Ovaj narod za televiziju izdvaja više nego što umirovljenik izdvaja za dopunsko osiguranje i ima pravo dobiti korektno izvješće", rekao je Hebrang, upozorivši da su prihodi HRT-a veći od proračuna četiriju ministarstava.

Zastupnik HDZ-a tvrdi kako je HRT u godinu dana smanjio aktivnost za 6,5 posto, iako je povećao pretplatu za 8,5 posto, a Ravnateljstvo je prozvao za "nevjerojatno loše planiranje", budući da su planirani rashodi povećani za 412, a izvanredni rashodi za 418 posto.

Zastupnik Hebrang upozorio je i da je javna televizija na telefonskim impulsima zaradila 7,1 milijun kuna.

"Javna televizija zarađuje na 'javnim impulsima', a sam ravnatelj je rekao da u tim impulsima ima manipulacija", rekao je Hebrang, optužujući HTV i da lažnim anketama oblikuje javno mišljenje.

"Institucija o kojoj govorim apsolutno je zrela za sanaciju, a ne da služi kao čekaonica za diplomaciju", zaključio je zastupnik HDZ-a Hebrang.

Hina
{mxc} 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.