Kako je Jadranka Kosor obavila posao

Hrvatska podružnica RTL grupe se dosjetila obilježiti „Direktom special” 15 godina emitiranja televizijskog sučeljavanja između Stjepana Mesića i Jadranke Kosor. U ležernom i šaljivom tonu, domišljati Zoran Šprajc, koji je svojedobno dok je radio na HRT-u montažama manipulirao čak i papine poruke, Stjepan Mesićvodio je na Cvjetnom trgu razgovor između starih drugara, Jadranke i Stipice.

No, iza ove ležernosti i RTL-ovog performansa na Cjetnom trgu u središtu Zagreba, skriva se jedna potpuno drugačija slika i odgovor na pitanje kako je Stjepan Mesić nakon svega što je učinio u prvom predsjedničkom mandatu mogao dobiti i drugi. Zato još jednom ovdje podsjećamo na razgovor koji je glavni savjetnik predsjednika Mesića za unutrašnju politiku Igor Dekanić vodio u američkom veleposlanstvu 8. prosinca 2003., nakon što je Sanader došao na vlast.

Tako u američkom sažetku razgovora s Igorom Dekanićem koji je objavio Wikileaks između ostaloga stoji:

Dekanić je naznačio da se HDZ čak može pridružiti Mesićevim tradicionalnim saveznicima u sadašnjoj Račanovoj vladi u otvorenoj podršci Mesiću za mjesto predsjednika kada će se, početkom 2005., prema svim očekivanjima ponovno kandidirati. Kao alternativu, Dekanić je čvrsto dodao, HDZ može ponuditi svog slabog kandidata, osiguravajući tako Mesiću pobjedu.

Cinici bi rekli da je u tom smislu Jadranka Kosor obavila i predobar posao, jer je, podsjećamo, u prvom krugu izbora 2. siječnja 2005. godine umalo ostala treća. Tek u dobokonoćnom prebrojavanju glasova za taj drugi krug pobijedila je hrvatskog iseljenika Borisa Mikšića, koji je sam financirao svoju kampanju. S takvom Jadrankom Kosor kao protukandidatom u drugom krugu onda je Stjepan Mesić sigurno pobijedio.

(hkv)

Vezano

Sustavno varanje HDZ-ovih birača - što Wikileaks otkriva o Sanaderu i Mesiću

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.