Završio posjet nadbiskupa Michalika Zagrebačkoj nadbiskupiji

Unatoč pisanju pojedih 'dobro obaviještenih' medija, posjet nadbiskupa Przemyśla Józefa Michalika Zagrebačkoj nadbiskupiji nije bila apostolska vizitacija (visitatio apostolica),Bozanic i Michalikveć bratski pohod (visitatio fraterna), objasnili su s Kaptola danas posebnim priopćenjem.

Nadbiskup Michalik na početku (2. travnja) i na zaključku (5. travnja) bratskoga pohoda susreo se s kardinalom Bozanićem, a u ostalim je danim primio na razgovor pomoćne biskupe i neke svećenike te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji, s mnogim inicijativama i pastoralnim pothvatima, posebno naglasivši važnost Ne nasjedatiOsvrnuvši se na olake komentare i na neargumentirane interpretacije, naglasio je važnost i odgovornost svakoga člana Crkve da se ne nasjeda na neprovjerene glasine i na iznošenje polučinjenica i to ne uvijek s dobronamjernim nakanama i tumačenjimaupravo završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojoj su naročito vjernici laici dali svoj nezamjenjiv doprinos. Osvrnuvši se na olake komentare i na neargumentirane interpretacije, naglasio je važnost i odgovornost svakoga člana Crkve da se ne nasjeda na neprovjerene glasine i na iznošenje polučinjenica i to ne uvijek s dobronamjernim nakanama i tumačenjima, izvijestila je Ika.

Naglasio je da ovaj bratski pohod ima za svrhu dati potporu zagrebačkomu nadbiskupu, pomoćnim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i posebice vjernicima laicima u provođenju obnove koju je pokrenula i zacrtala Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Na tome je putu važna suradnja svih u Crkvi, kako vjernika laika tako i zaređenih crkvenih službenika. Ohrabrio je i potaknuo nastojanja na započetim reformama, osobito drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije, koje – premda ih resi jedinstveno povijesno značenje – traže prilagodbu novim vremenima i izazovima suvremenih crkvenih potreba. Potrebno je, u duhu Drugoga vatikanskog koncila, mudro i hrabro nastaviti s reformom ostataka nadarbinskoga sustava, u čemu treba slijediti smjernice mjerodavnih tijela Svete Stolice i provesti zacrtane odluke nedavno završene Sinode.

Srdačan susret kardinala Bozanića i nadbiskupa Michalika završio je razgovorom o najsvjetlijemu liku Katoličke Crkve u Hrvatskoj, blaženome Alojziju Stepincu, koji ostaje trajan uzor svima, a posebno Crkvi zagrebačkoj. Kardinal je visokoga gosta upoznao s procesom kanonizacije blaženoga Stepinca, naglasivši sve veće širenje Blaženikova svetačkog kulta među vjernicima u Domovini i u svijetu te sve veće zanimanje za njegovu osobu i djelo u teškim vremenima totalitarističkih režima dvadesetoga stoljeća, piše Ika.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.