Antonia Gössinger, glavna urednica austrijskog dnevnog lista “Kleine Zeitung” je u nedjeljnom izdanju od 15. travnja objavila o tradicionalnom obilježavanju Bleiburgške tragedije vrlo tendenciozan i nekritičan komentar. Na njega nije, koliko je poznato, odgovorila hrvatska diplomacija, ali je dr. Josip Stjepandić, čije pismo donosimo u nastavku.(hkv)

 

 Poštovana gospođo Gössinger,

S nevjericom i nerazumijevanjem primio sam na znanje Vaš uvodnik „Nema mjesta za ekstremiste“, u kojem mene i moje prijatelje, potpuno nedužne građaneMaceljEuropske Unije, svrstavate u sudionike „desnoekstremističkih priredbi“ ili čak „fašiste“ samo zato što sudjelujemo na godišnjoj komemoraciji na Loibach polju za oko 140 tisuća Hrvata i drugih izbjeglica, koje su jugokomunisti zvjerski pobili.

Komemoracija se održava već 60 godina, posljednjih 20 godina sam tamo otprilike svaki drugi put i nigdje nisam mogao utvrditi eksplozivno stanje. U usporedbi s našim kirvajem u Bensheimu to je posebno mirno hodočašće.

Svi mi živimo u Europskoj Uniji te za nas vrijedi Europska konvencija o ljudskim pravima, napose članci 9, 10 i 19, koje Vam najtoplije preporučam za temeljito studiranje. Tamo ćete naći dijelove o slobodi okupljanja, mišljenja i govora, koji niti su „crkvenopravno teški“ niti „upravno problematični“, kako Vi tvrdite. Mi IMAMO PRAVO na okupljanje da stvaramo i iskazujemo naše mišljenje! I za nas vrijedi PRESUMPCIJA NEVINOSTI! Molim postupajte prema nama tako kako biste željeli da prema Vama postupaju kao turista u stranoj zemlji!

Osim toga smijem Vas informirati da „ustaške oznake“ u Hrvatskoj još nisu zabranjene. Ništa nije zabranjeno u Hrvatskoj. Odlučuje se po dnevnoj zapovijedi neokomunista što je pravno a što protupravno, kao u svakoj drugoj totalitarnoj zemlji. Tako se u posljednje tri godine u Hrvatskoj pokušava sudove uvjeriti da slogan „Ich bin heimatverbunden“ (Za Dom spremni) progone kao „fašistički“. Budući da ste Vi sigurno za Dom spremni, uskoro biste i Vi mogli postati metom antife. Jeste li toga uopće svjesni?

Ta hajka ide tako daleko da se progoni glasovitu pjesmu iz Domovinskog rata „Bojna Čavoglave“, koja je preko 1.700 puta bila izvedena na državnoj televiziji, kao „ometanje javnog reda i mira“ prema jugoslavenskom zakonu iz godine 1977. (!)

Glasoviti pjevač Marko Perković Thompson mora se ovih dana braniti pred sudom što je tu pjesmu pjevao na državnoj proslavi Dana pobjede 2017. godine Bleiburgu nazočnosti dvojice hrvatskih ministara!

Zašto se sve to događa? Vijeće Europe donijelo je godine 2006. Rezoluciju 1481 o osudi totalitarističkih režima, koja nije provedena u samo dvije članice Europske unije: Sloveniji i Hrvatskoj. “Crveno plemstvo” koje se sastoji od djece i unuka negdašnje komunističke nomenklature, drži Hrvatsku čvrsto u svojim rukama: državnu upravu, gospodarstvo, medije. Oni se sada nazivaju “antifašistima”, te moraju kontinuirano proizvoditi “fašiste” da imaju koga progoniti i tako se držati na vlasti. Ne samo Vas su nasanjkali na taj trik. Hajka je izvezena u Austriju.

Da biste se izvukli iz ove za Vas vrlo neugodne situacije, pozivam Vas da budete moja gošća tijekom komemoracije 12. svibnja. Tada bismo mogli zajedničkim snagama tražiti, identificirati i privoditi fašiste. Sličan poziv već sam uputio županu Kaiseru te načelniku Visotschnigu.

Tako biste mogli sklopiti mir s nama „desnim ekstremistima“ i „fašistima“.

Slijedom toga u godini 2019. mogli biste se posvetiti ugodnijim novinarskim zadaćama, oslobođena teškog tereta hrvatskih „fašista“.

Sa štovanjem,

Dr. Josip Stjepandić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.