Kome odgovaraju novinari poput Aleksandra Stankovića?

U povodu posljednje emisije "Nedjeljom u 2", u kojoj je gostovao vukovarski branitelj Predrag Mišić Peđa neposredno nakon godišnjice pada Vukovara, Aleksandar StankovićHrvatska radiotelevizija izdala je nakon niza negativnih reakcija javnosti posebno priopćenje. Tekst priopćenja glasi:

Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom".

Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je "na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj" te se ističe da su "temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske".

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

Postavlja se sada naravno pitanje smisla ovakvoga priopćenja? Naime, njegovi autori u prvoj rečenici priznaju nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i Deklaracije o Domovinskome ratu, da u nastavku ničim ne spominju odgovornost onih koji su „obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske“. Zato se možemo isto zapitati kome odgovaraju novinari poput Aleksandra Stankovića i imaju li ti kojima se odgovara uopće sjedište u Republici Hrvatskoj?(hkv) 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.