Opozvani članovi Tajništva HNiP-a, Marko Ljubić, Jure Vujić i Marko Jurič jučer su se otvorenim pismom - koje smo objavili na našemu Portalu - obratili javnosti te iznijeli svoje poglede na stanje u HNiP-u. Na njihovo pismo predsjednica Udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), Katja Kušec, odgovorila je demantijem, nazvavši njihova objašnjenja neistinama. Prenosimo njezino reagiranje. (hkv)

Demantij Katje Kušec na otvoreno pismo Marka Ljubića, Jure Vujića i Marka Juriča

Nije točno da ne postoji program rada, s obzirom da je dokument naziva „Programske smjernice HNiP-a“ usuglašen na početku rada udruge. Među ostalim određuje Hrvatske novinare i publiciste kao strukovnu, a ne političko-aktivističku udrugu. HNiP djeluje potpuno u skladu s hrvatskim zakonima, te ne postoje nikakvi prekršaji niti u jednom dijelu javnog djelovanja ili financijskog poslovanja.

Nadalje, u medijskim istupima spomenute su tzv. „Sekcija HNiP-a A.G. Matoš“ ili „Tajništvo HNiP-a“, no to su HNiPprivatne inicijative trojice opozvanih dužnosnika, te se HNiP ograđuje od bilo kakvog njihovog djelovanja i istupanja jer istupaju isključivo u svoje ime, a ne u ime udruge. Radi se o pokušaju uzurpacije naziva HNiP i krivotvorenju stavova velike većine redovitog članstva.

Podsjećamo da je za opoziv bilo čak 91 posto od velikog broja članova koji su pristupili glasovanju. Suprotno neistinama koje iznose bivši članovi Tajništva, svi redoviti članovi HNiP-a bili su pozvani glasovati pod jednakim uvjetima.

Njihove daljnje konstrukcije o tobožnjim “podzemnim” i zaplotnjačkim aktivnostima vodstva HNiP-a u stvari opisuju način djelovanja Ljubića, Vujića i Juriča, odnosno pokušaj nelegitimnog i nedemokratskog preuzimanja udruge. U nizu neistina, kao bivši članovi HNiPa navode se osobe koje nikada nisu bile članovi udruge niti su sudjelovale u njenom radu.

I na koncu, kada je postalo jasno da za svoje akitvnosti i metode nemaju podršku članstva, okrenuli su ploču i počeli vrijeđati kolege koji su im donedavno bili i profesionalno i na svaki drugi način neupitni. Sapienti sat.

Opozvanom trojcu želimo puno sreće u daljnjem profesionalnom radu i političko – društvenom djelovanju – ali ne preko leđa i protivno demokratski izraženoj volji većine članova naše udruge.

Katja Kušec
predsjednica udruge „Hrvatski novinari i publicisti”

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.