Drugi mjesečni osvrt HNIP-a stanje u hrvatskim medijima

Hrvatski novinari i publicisti najoštrije osuđuju tjelesni napad zaštitara na novinara HNIPRadio Brača Sinišu Vickova koji se dogodio 18. 4. 2017. te zahtijevaju da se odgovorni što hitnije procesuiraju. Ovaj, kao i mnogi drugi napadi ponovo pokazuju da novinari u Hrvatskoj djeluju u složenim uvjetima, koji ograničavaju slobode izražavanja i istraživanja. Novinari zaposleni u privatnim medijima kojima vlasnička struktura nije posve razvidna ili je prikrivena, prisiljeni su slijediti očekivanja urednika koji prenose upute vlasnika. Na taj se način stvara novinarski kadar koji je iz straha za egzistenciju sklon autocenzuri i prilagođavanju obrade tema i izbora sugovornika zadanim svjetonazornim i ideološkim orijentacijama što su često u koliziji s osobnim mišljenjem i profesionalnom savješću novinara“ – s toji u drugome mjesečnom osvrtu HNIPA na stanje u hrvatskim medijima.

U priopćenju se dodaje da ni javni mediji nisu imuni od takve prakse, te smo zadnjih desetljeća bili Agrokorsvjedocima pokušaja - u nekim razdobljima i uspješnih – da se mediji podrede opcijama koje su trenutno na vlasti, a istodobno pogoduju arogantnim predstavnicima krupnoga kapitala koji kao veliki oglašivači postaju nedodirljivima. U slučaju sloma Agrokora, koji je protekli mjesec i dalje bio najveća tema hrvatskih medija, pokazalo se koliko je takva praksa kontraproduktivna.

Nadalje, dodaju u HNIPU, novinarima je posao otežan i poradi odredaba Kaznenog zakona, unesenih u nedavno vrijeme (kleveta itd.) koje „oštećeni“ masovno zlorabe, a te odredbe nisu drugo do povratak verbalnog delikta i ne bi im trebalo biti mjesta u modernom Kaznenom zakonu. Hrvatski novinari i publicisti organizirali su na tu temu raspravu u kojoj su sudjelovali istaknuti novinari i pravnici.

Hrvatska publika koja prati medijsku scenu smatra da – osobito u tiskovinama – prevladavaju tendencije koje nisu u skladu s osjećajem i očekivanjima hrvatskoga naroda. Više je no očita promocija sadržaja u političkoj i kulturnoj sferi čije skrivene ili otvorene poruke tzv. veliki mediji plasiraju za račun interesa središta moći izvan Hrvatske. HNIP predlaže neovisnu anketu u kojoj bi hrvatski građani ocijenili pojedine tiskovine i elektroničke medije.

HNIP je odlučno odbacio provokativnu i neprijateljsku sarajevsku deklaraciju o nepostojećem zajedničkom Velnićjeziku. U tom smislu najoštrije osuđuju i najnoviji primjer ideološkog nasilja i cenzure nad publicistima koje je izvršio riječki politički lobi nakon objave autorskog teksta Davora Velnića o jugo-jezičnoj deklaraciji u Novom listu.

U svezi s hrvatskim jezikom u HIiPU drže da je potrebno pojačati lektorske službe u medijima, vratiti Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika i donijeti Zakon o hrvatskom jeziku na temelju ustavne odredbe. U HNIPU napominju da da Hrvatsko društvo novinara nije dalo izjavu o sarajevskoj deklaraciji, sukladno nehrvatskoj orijentaciji svoga vodstva.

„Još jednom upozoravamo da Državno odvjetništvo nije reagiralo na vrijeđanje simbola hrvatske države u listu 'Novosti'. Stoga zahtijevamo ostavku glavnoga državnog odvjetnika, a od državne vlasti tražimo ukidanje financiranja 'Novosti', sukladno glasilu manjine, odnosno usmjeren prema pitanjima, problemima i kulturi srpske zajednice“ navodi se na kraju HNIP-ova priopćenja.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.