Skandal s Rene Bitorajcem

Rene BitorajacParadoksalno je da se ovih dana u središtu skandala s vrijeđanjem stotina tisuća hrvatskih navijača (i mnogih drugih) našla osoba koja je 'nalupala' naspram ostalih glumaca ponajviše novaca glumeći u reklamama za pivo, ciljanih upravo prema hrvatskoj navijačkoj publici. Naravno, radi se o Rene Bitorajcu koji je dio svoje popularnosti i prepoznatljivosti u Hrvatskoj mogao zahvaliti upravo spomenutim reklama.

A kako se Rene Bitorajac odužio navijačima? Osim što je njegov sporni videouradak na Youtubeu vrlo amaterski montiran i otpjevan, ispalo je da je i pun krivotvorina. Naime, mnoge iskorištene fotografije s kojima se htjelo dočarati kakvi smo to zapravo 'mi Hrvati', saznalo se dan-dva kasnije, uopće nisu snimljene u Hrvatskoj, a mnoge koje se odnose na navijače zapravo prikazuju navijače stranih navijačkih skupina.

Reagiranje organizatora skupa o provjeravanju činjenica

Kad se već oglasila u svezi slučaja Bitorajac, čovjek bi očekivao Hrvatski navijačida će se organizacija koja je neki dan zajedno s američkim veleposlanstvom održala skup o 'slobodi medija i provjeravanju činjenica' kritizirati brojne krivotvorine u videouratku koji je pokrenuo lavinu. No, ne. HND se danas u svom priopćenju nije uopće bavio s uzrokom, već jedino s posljedicama.

Ruku na srce, takav pristup HND-a nije neočekivan. Već smo se više puta uvjerili da krivotvorine HND ne smatra spornima ako su u službi određenih politika, pa čak kada je i središnji Dnevnih HRT-a bio u pitanju, ili montiranje papinih poruka. To očigledno vrijedi i sada, za krivotvorine s kojima je Rene Bitorajac počastio hrvatske navijače.

Zato pitanje za kraj. Kako se u ovakvim uvjetima možemo okrenuti budućnosti kada su krivotvorine moćnije od istine?

(mm)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.