U članku koji potpisuje Jasmina Popović, Večernji list je prenio izjavu predsjednika Mesića u vezi sa slučajem Glavaš. Članak prenosimo u cijelosti, zajedno s izvornom opremom teksta. Cijelu Mesićevu izjavu također smo prenijeli na portalu, a u uredničkom komentaru osvrnuli smo se kako na Mesićevu izjavu, tako i na način na koji je Večernji list ovu izjavu protumačio građanima.

 

Mesić: Biskupi i akademici protiv pravne države

Svako daljnje politiziranje slučaja Glavaš moglo bi imati trajne negativne posljedice za Republiku Hrvatsku i njezinu europsku perspektivu. S izigravanjem zakona mora se prestati, a institucije moraju samostalno raditi svoj posao, bez ikakvih miješanja sa strane.

Smatram svojom dužnošću da to javno i otvoreno kažem svim akterima na našoj društvenoj sceni, kao i svim građanima Hrvatske, piše u današnjoj izjavi predsjednika Mesića, koja je upućena hrvatskoj javnosti te je poslijepodne prevedena i poslana diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj.

Mesić je u izjavi posebno upro prstom "u sve one koji su se na bilo koji način, a izvan zakonom utvrđene procedure, umiješali u slučaj Glavaš i time pokazali da im nije stalo ni do poštovanja pravne države, ni do utvrđivanja istine, ni do razjašnjavanja zločina koji bacaju tamnu sjenu na sve sudionike Domovinskog rata, a ni do sudbine Branimira Glavaša".

"Njihov je jasan, prepoznatljiv i jedini cilj destabiliziranje prilika u zemlji i diskreditiranje napora što se poduzimaju na svim područjima kako bi se Hrvatska u najkraćem mogućem roku osposobila za ulazak u EU. To se odnosi i na one koji su svoje akcije prekrivali plaštom navodnih humanitarnih razloga", definirao je Mesić.

I premda nije izrijekom rekao o kome je riječ, posve je jasno da je mislio na koordiniranu akciju biskupa, akademika pa čak i dijela medija koji, po njegovoj ocjeni, nisu izabrali pravu stranu stranu interesa Hrvatske kao pravne države.

Mesić, koji smatra da je jedini pravi put bio da Glavaš pred sudom ospori sumnje na osnovi kojih je otvorena istrag, očito je procijenio da je u interesu hrvatske i međunarodne javnosti potrebno da se kao predsjednik države izjasni o cijeloj situaciji i da upozori na one koji bi mogli snositi krivnju zbog mogućih prigovora na djelovanje pravne države u Hrvatskoj.

Usto, želio je jasno definirati svoje neslaganje i pokazati da ne postoji konsenzus između njega te određenih političkih opcija i "aktera na društvenoj sceni" koji su navijali za takav rasplet situacije. On će se, naime, danas u Bruxellesu sastati s čelnicima EU i NATO-a pa je očito želio na razgovore doći nakon što i oni budu upoznati s njegovim mišljenjem.

U Uredu predsjednika spremni su i na reakcije i komentare koji bi idućih dana mogli doći iz diplomatskih krugova, a kako doznajemo, predsjednik je svjestan da neće svi politički krugovi u Hrvatskoj s odobravanjem prihvatiti njegovu ocjenu o namjernoj destabiliazciji Hrvatske.

Jasmina Popović
Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.