Sretna Nova

Znate li da Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća izlazi već sedmu godinu? Od početka u jesen 2006., dan za danom, objavili smo do sada gotovo 14.000 priloga. Stoga na ovu Staru godinu želimo u prvom redu zahvaliti brojnim autorima koji su sve ovo vrijeme, naravno bez ikakve novčane naknade, zajedno s nama gradili jedan, nadamo se, vrlo osebujan i prepoznatljiv medij.

O čemu smo pisali? Pisali smo o brojnim nepravdama, kršenju ljudskih prava, zatiranju socijalnih prava, narušavanju vjerskih sloboda, komercijalizaciji i primitivizaciji javne scene, marginaliziranju kulturne i znanstvene scene, političkim pritiscima na medije i njihovoj zlouporabi, pravu ljudi na slobodu izražavanja svojih uvjerenja, političkoj korupciji - zapravo, o onome za što bi se reklo da su tipično ljevičarskim teme, s jednim jedinim - ali. A to je da smo sve to pisali s nacionalnim predznakom i po tome onda ispali iz standardne hrvatske podjele na lijeve i desne.

Kako gledamo na Novu, 2013. godinu? U prvom redu optimistično. Mnogi zaboravljaju od kuda je Hrvatska krenula prije dvadesetak godina, u koju je balkansku kaljužu tada bila zabijena. Danas imamo Državu i Domovinski rat kao njezin temelj čist kao suza. Imamo i svoje probleme, dakako, kao i svoju izrazito nesposobnu upravljačku strukturu. No, ako se okrenemo oko sebe, primijetit ćemo odmah da ih imaju i drugi. I da je Hrvatska i po tom pitanju samo jedna europska država s komunističkim nasljeđem sličnim kao i u drugim državama bivšeg Istočnog bloka. Ono po čemu se Hrvatska razlikuje je jače izražena kolektivna svijest i volja da se može bolje, te radišnost da se to ostvari. Kako? Vidjet ćemo, to je pitanje koje prenosimo i u 2013. godinu.

A za retrospektivu 2012. godine ostavljamo riječ genijalcu karikature Srećku Puntariću koji ni u jednom trenutku nije izgubio smisao za humor, drugim riječima, vjeru u bolje sutra.(mm)

 

03 Puntaric sijecanj

siječanj 2012.

04 Puntaric veljaca

veljača 2012.

05 Puntaric ozujak

ožujak 2012.

06 Puntaric travanj

travanj 2012.

08 Puntaric svibanj

svibanj 2012.

09 Puntaric lipanj

lipanj 2012.

10 Puntaric srpanj

srpanj 2012.

11 Puntaric kolovoz

kolovoz 2012.

12 Puntaric rujan

rujan 2012.

13 Puntaric listopad

listopad 2012.

14 Puntaric studeni

studeni 2012.

15 Puntaric prosinac

prosinac 2012.

Srećko Puntarić
Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.