Predsjednički baloni

 

Priča oko budućeg predsjednika države pušta sve više šarenih balona. Valjda zato da se narod ima čime zabavljati dok na „europskom putu“ - „stežemo remen“, što će reći dok smo „u banani“. Izgleda da su baloni dobro pročitali članak Stjepana Mesića, objavljen 15. studenoga u Večernjem listu o tome kako Mesić treba zamijeniti Mesića. O tome sam na ovome mjestu već napisao tekst pod naslovom Kloniranje Mesića. HNS ima čak dva balon-kandidata: Čačića i Pusićevu.Š to manje glasova osvajaju na državnim izborima, to više imaju predsjedničkih kandidata, po onoj staroj narodnoj: Malo je stolaca a puno guzica. I HSP će vjerojatno imati svojega kandidata, jer je Đapić – na dijeti, to mu je sigurno preporučio Otac domovine, Ante Starčević, jer članstva HSP gotovo da više i nema – dosta im je golemi predsjednik na dijeti.

SDP se suočava s bolnom činjenicom – nemaju kandidata čak ni na razini Mesića. Jedino bi Bandić imao kakve takve šanse – evo ga svaki dan u novinama, bilježi se čak i to da je u prijateljski posjet na kavu otišao pjevaču Špišiću i glumcu Marotiju, a skrbi i o svom psu – poslao ga na operaciju oba oka u glavi. Srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj nije istakla svojega kandidata, teško da bi za svoje interese boljega od Mesića i mogla pronaći. HDZ ima jedini pozitivna iskustva s predsjedničkim izborima, ali ona spadaju u „mračne devedesete“, dok u ovom stoljeću ima neugodno iskustvo s dva šarena balona, pa u tim okolnostima nije lako odabrati između drugog tuđmaniste ili trećeg baloniste, a ne zna se ni kojeg im kandidata preporuča tzv. međunarodna zajednica.

Nadan Vidošević, kandidat iz bastiona komunističke birokracije prepjevane u demokratske uvjete (HGK), nasukao se na brojke i radna mjesta. Nedavno je izračunao kako hrvatskom gospodarstvu treba dodatnih 1.000.000 radnika (iz Mesićeva „regiona“, dakako), a sad mu Večernjak na naslovnoj stranici ruši kampanju naslovom: 150.000 radnih mjesta manje u 2009. Nema ništa od regionalnog slobodnog tržišta radne snage – osim ako naši pregovarači s EU ne potpišu da će unatoč svjetskoj krizi europska Hrvatska zaposliti sve nezaposlene iz europski orijentiranih feuda: BiH, Beogradskom pašaluku, tzv. Vojvodini, Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, te da će nezaposlene Hrvate poslati u „izvandomovinstvo“ i „privremeni rad u inozemstvo“. U međuvremenu socijalistička HGK na čelu s kapitalistom Vidoševićem, može se pozabaviti organizacijom nove karavane bratstva i jedinstva na relaciji Zagreb – Beograd.

Odmah nakon debakla Vidoševića, glavni urednik s Pantovčaka kreirao je naslovnicu svojega biltena na kojoj piše: Inicijativa hrvatskih biznismena – Dragičevića za predsjednika. Pomislih možda su „hrvatski biznismeni“ pronašli spasonosno rješenje. Kad ono jedino obrazloženje ove kandidature stane u rečenicu: Dragičević zna upravljati velikim sustavima! Misli se na Inu u kojoj je predsjednik uprave. Ina je u vlasništvu Mađara. Stoga bi bilo logično da Tomislava Dragičevića neidentificirani lobi „hrvatskih biznismena“ kandidira za predsjednika Mađarske. Hrvatska nije Mađarska poznato je iz povijesti. Hrvatska nije ni veliki sustav, jer da jest, već bi bila u punopravnom članstvu Europske unije s ostalim velikim sustavima: Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom. U kojim okolnostima je Hrvatska veliki sustav? U okolnostima koji vladaju u „regionu“. Hoću reći da je i Dragičević balon-kandidat.

Jedini kandidat koji nije balon, u ovom je trenutku prof. dr. Miroslav Tuđman. Prihvatio je biti predsjednički kandidat. U odnosu na šarene balone, on je nacionalno neupitan, intelektualno superioran i moralno čist. Za razliku od balona zna definirati nacionalne interese. Iza njega nije lobi „biznismena“, nema svoj tjedni bilten, nije častohlepan, ne treba mu dijeta, ne traži potporu aktualnog predsjednika, ne traži potporu regionalnih nezaposlenika, zna upravljati sustavom nacionalne sigurnosti, ne boji se što će na njegovu kandidaturu reći tzv. međunarodna zajednica, a na puštene balone se ne osvrće. U ovom trenutku iz iskustva znamo: Poslije predsjednika pomirbe stigao je predsjednik razdora. I on je prije osam godina izgledao kao probni balon. Zato je potreban oprez s predsjedničkim kandidatima. Oni su više od igre šarenim balonima. Vrijeme je za predsjednika nade.

Nenad Piskač
Hrvatsko slovo

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.