Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

{SLOVO}ana 23. kolovoza obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Stupanjem na snagu novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2020., datum 23. kolovoza dobio je sveopći društveni značaj.

Plakat pozivnica sveta misa

U spomen žrtvama komunističkog pokolja u Macelju, u organizaciji Udruge Macelj 1945. u nedjelju 23. kolovoza 2020. će se održati komemoracija u Crkvi Muke Isusove po slijedećem rasporedu:

9,00 sati sveta misa, predvodi župnik fra Vlado Mustač

9,45 sati komemoracija na grobnici pored crkve

10,00 sati obraćanje predstavnika Udruge Macelj 1945.

10,30 sati paljenje svijeća kod križa u Lepoj Bukvi

10,35 sati obraćanje predstavnika hrvatskih vlasti

O komemoraciji su obaviješteni i na nju pozvani: Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Predsjednik Vlade Andrej Plenković, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dužnosnici lokalnih vlasti Krapinsko-zagorske županije.

Prema svojim mogućnostima pozvani su nazočiti i hodočasnici s prijevozom u vlastitoj organizaciji.

Macelj je stratište tisuća žrtava, 130 grobnih jama, najveće po 1.250 ekshumiranih žrtava, od kojih ovdje počivaju 21 svećenik, franjevac i bogoslov, kako je zapisano u kronici Franjevačkog samostana u Krapiniu u lipnju 1945.: “XXI. veri martyres pro fide et patria” – Stoga molimo za hrvatske mučenike!

Idući dan, u sklopu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, Udruga Macelj 1945. će u spomen žrtvama u u Zagrebu održati tiskovnu konferenciju za medije.

Povodom 75. obljetnice komunističkih zločina na Macelju, konferencija će se održati u ponedjeljak 24. kolovoza 2020. s početkom u 12,05 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Zagreb, Kaptol 29a. Govoriti će članovi Udruge Macelj 1945.:

Ivan Jaklin, dipl. ing., glasnogovornik UM1945, dr.sc. Marina Škrobica, prevoditeljica izdanja U vječni spomen i Damir Borovčak, dipl. ing., predsjednik Povjerenstva za nakladništvo.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.