Moralno i civilizacijsko dno u 21. stoljeću

Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

- Kolinda Grabar Kitarović, 9. svibnja 2019.

ZarobljeniciNa prosvjedu u Bleiburgu jugokomunističkim totalitarističkim simbolima se okupilo nešto više od stotinu ljudi, javljaju danas mediji. Tzv. antifašističke udruge iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije smatraju da komemoracija u Bleiburgu podržava ustaštvo i fašizam.

Zabraniti okupljanje ustaša i fašista u Koruškoj' natpis je na velikom transparentu, a sudionici prosvjeda donijeli su i niz drugih, s natpisima na slovenskom i njemačkom jeziku. Neki od sudionika bili su odjeveni u partizanske odore s crvenom Huda jamapetokrakom na kapi, a neki su nosili i naušnice u obliku petokrake.

Govor je održao i Franjo Habulin, predsjednik tzv. Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Kako prenose mediji, ustvrdio je da je okupljanje na Bleiburškom polju naricanje za propalom ustaškom paradržavom. Nazvao ga je balom vampira u kojem sudjeluje Katolička crkva, a pokrovitelj je Sabor.

Franjo Habulin, vrijedi podsjetiti, rođen je 1957. godine. To znači da je većinu svog zrelog života proveo u demokratskom društvu, pa ipak pripada onima koji negiraju zločine protiv čovječnosti, a komunističkim jugoslavenskim zločincima i masovnim ubojicama daje opravdanje za ono što su učinili.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.