Španjolska po drugi puta odbila izručiti Vinka Sindičića

Španjolska je odbila izručiti Hrvatskoj Vinka Sindičića (74), za kojeg odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Ante Nobilougrozio njegovog klijenta Josipa Perkovića osuđenog u Njemačkoj na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta, javila je Hina.

Bivši agent jugoslavenske tajne službe uhićen je ujutro 26. siječnja dok se nalazio u hotelu u sjevernom gradu Burgosu. Španjolska nacionalna policija privela je Sindičića na temelju Europskog uhidbenog naloga. Njega je raspisalo NadležnostSindičić je bio uhićen u Burgosu i u studenome 2015. godine te poslan u pritvor pored Madrida. Istražni sudac ga je tada odbio izručiti Hrvatskoj jer ga za navodno lažno svjedočenje ne traži Njemačka, zemlja gdje se navodno dogodilo djelo. Sa sucem se tada složilo i španjolsko državno odvjetništvo koje je prvotno tražilo njegovo izručenje. No kada je vidjelo da ga traži Hrvatska, ali ne i Njemačka gdje je bilo suđenje, s navodno spornim svjedočenjem, smatralo je odluku ispravnomOpćinsko državno odvjetništvo u Rijeci na zahtjev Nobila, piše dalje Hina.

Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku jugoslavenske tajne policije UDBA-e Krunoslavu Pratesu osuđenom 2008. u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Đureković je likvidiran 1983. u garaži u mjestu Wolfrathausen pokraj Münchena.

Prates je bio optužen za davanje ključa garaže Josipu Perkoviću, jednom od čelnika UDBA-e, koji je zajedno s drugim dužnosnikom Zdravkom Mustačem, osuđen 2016. na doživotni zatvor u Njemačkoj zbog sudjelovanja u tom ubojstvu.

Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta pa ga je zato prijavio. Policajci u Burgosu su sproveli Sindičića na lokalni sud gdje ga je video vezom ispitao istražni sudac u Madridu. S njim je bio i njegov španjolski odvjetnik. Nekoliko sati nakon uhićenja i sudskog ispitivanja Sindičić je pušten na slobodu.

Istražni sud nije odgovorio na upit u petak. Osoba bliska Sindičićevoj obrani rekla je kako je on pušten čim je sudac vidio da ga se ponovno tereti za istu stvar zbog koje je već bio odbijen nalog za njegovo izručenje.

Sindičić je bio uhićen u Burgosu i u studenome 2015. godine te poslan u pritvor pored Madrida. Istražni sudac ga je tada odbio izručiti Hrvatskoj jer ga za navodno lažno svjedočenje ne traži Njemačka, zemlja gdje se navodno dogodilo djelo. Sa sucem se tada složilo i španjolsko državno odvjetništvo koje je prvotno tražilo njegovo izručenje. No kada je vidjelo da ga traži Hrvatska, ali ne i Njemačka gdje je bilo suđenje, s navodno spornim svjedočenjem, smatralo je odluku ispravnom.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nije odgovorilo hoće li se žaliti na odluku španjolskog suda i je li nalog za uhićenje bio potpuno isti kao prvi put.

“Okrivljenik je nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te je, nakon što je protiv njega u studenom 2015. raspisana tjeralica, izdan i Europski uhidbeni nalog, osnovom kojega se traži izručenje okrivljenika Republici Hrvatskoj”, navedeno je u e-poruci državnog odvjetništva u Rijeci. Time je potvrdilo da ga i dalje traži, navodi se u vijesti Hine.

 (hkv)

VEZANO

N. Štedul: Odvjetnik Nobilo sotonski pretvara udbaške ubojice u žrtve, a nas žrtve u teroriste

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.