Komisija spominjala 262.000 imena, a broj žrtava utvrdila na 70.000

Nastavljeno je suđenje bivšim obavještajcima - Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, osumnjičenima za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića. Vice VukojevićSvoje svjedočenje nastavio je Vice Vukojević. Rekao je da su mu Ivica Jurić i Josip Perković dali lažne informacije o istrazi ubojstva Brune Bušića.

Svjedočio je kako je istraživao Udbina ubojstva hrvatskih političkih emigranata u inozemstvu, a nekoliko je puta sucima naglasio kako je naloge za istraživanje toga dijela povijesti davao Miroslav Tuđman. Stvarna vlastNitko ništa nije poduzeo jer je cijeli sustav pravosuđa bio u rukama bivše komunističke vlasti, rekao je VukojevićSuci su slušali kako je Sabor obilježavao žrtve bleiburške tragedije, svjedok je govorio o izvješću Vijeća za utvrđivanje žrtava rata i poraća Saboru, o izdvojenom mišljenju Slavka Goldsteina, o tisuću jama i grobnica nastalih nakon 2. svj. rata za koje je u izvješću prozvan Josip Broz Tito. Komisija je ukinuta na prijedlog Liberala u Saboru, rekao je Vukojević i objasnio sucima kako je komisija spominjala 262.000 imena, a broj žrtava utvrdila je na 70.000.

Je li hrvatsko pravosuđe iskoristilo to izvješće, pitao je sudac Dauster. Nitko ništa nije poduzeo jer je cijeli sustav pravosuđa bio u rukama bivše komunističke vlasti, rekao je Vukojević. Izvješće su imali Herceg, Šušak, Jarnjak, Granić, Šarinić, Olujić, nitko nije reagirao, rekao je svjedok navodeći primjer istočne Njemačke gdje su suci iz doba komunizma razriješeni ili stavljani na kušnju.

HRT

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.