Kako javlja Hina, bivši ljubljanski nadbiskup kardinal Franc Rode u propovijedi tisućama okupljenih vjernika, pozvao je jučer na obnovu kršćanskih vrijednosti među Slovencima. On je uzroke odmaka od ovih vrednota u slovenskom društvu povezao s fizičkim uništenjem dijela populacije nakon Drugog svjetskog rata, kada su većinu žrtava činili kršćani. Pri tome je primijetio kako je "crkva u Sloveniji preživjela taj "holokaust" iako su se mnogi od nje kasnije udaljili zbog prilika u komunizmu, te da je uvjeren da crkva još uvijek nosi odgovornost za duhovnu i moralnu obnovu". Moglo bi se reći kako je revolucionarni holokaust o kojem govori kardinal Rode, nažalost, u slučaju hrvatskog naroda rezultirao puno većim brojem žrtava. Osim ove razlike, treba primijetiti također kako su za razliku od slovenskih komunista, koji su ipak imali na umu u doba Jugoslavije i nacionalne interese, nacionalno osvješćeni hrvatski komunisti vrlo rano ostali bez znatnijeg utjecaja.

 

Rode: Masovne grobnice u Sloveniji svjedoče o revolucionarnom holokaustu 

Više od petsto masovnih grobnica u Sloveniji nastalih u nekoliko mjeseci nakon Drugog svjetskog rata svjedoče o bespravlju komunističke revolucije, a većina ubijenih bili su kršćani, rekao je u subotu kardinal Franc Rode na proslavi 100. obljetnice marijanskog svetišta Brezje.

"Nakon rata dogodilo se on o što su mnogi slutili već na početku. Revolucija je do kraja razotkrila svoje zločinačko lice. Deseci tisuća ljudi ubijeni su potpuno bespravno, o čemu svjedoči više od 500 masovnih grobnica u našoj zemlji", rekao je bivši ljubljanski nadbiskup Rode u propovijedi tisućama okupljenih vjernika.

Rode je pledirajući za obnovu tradicionalnih i kršćanskih vrijednosti među Slovencima rekao da su većina ubijenih bili kršćani, no da je crkva u Sloveniji preživjela taj "holokaust" iako su se mnogi od nje kasnije udaljili zbog prilika u komunizmu, te da je uvjeren da crkva još uvijek nosi odgovornost za duhovnu i moralnu obnovu.

Proslavom u mjestu Brezje na Gorenjskem obilježena je 100. obljetnica marijanskog kulta u Sloveniji, kad je 1907. tadašnji ljubljanski biskup Bonaventura Jeglič sliku majke božje s Isusom po odobrenju pape Pija X okrunio, a Slovence proglasio narodom pod zaštitom Bogorodice.

Slika bogorodice s djetetom iz bazilike u Brezju nakon okupacije tog dijela Slovenije od strane Nijemaca skinuta je iz okvira kako bi bila spašena i u tajnosti sakrivena na Trsatu, odakle je 1943. prebačena u ljubljansku katedralu, a onda 1947. opet u marijansko svetište Brezje.

Hina 

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.