Već smo u petak izvjestili kako su nastavljana istraživanja jedan i pol kilometara dugog rova u Teznu kod Maribora, u kojoj se prema sadašnjim procijenama nalaze posmrtni ostaci oko 20.000 pogubljenih od strane jugoslavenske komunističke vlasti. Po svemu sudeći, radi se o najvećem poslijeratnom gubilištu u Europi. No, iako više od osamdeset posto žrtava čine vojnici i civili porijeklom iz Hrvatske, hrvatska službena politika uporno se ponaša kao da ništa nije otkriveno, i kao da se ništa ne zna o zločinima koje su partizanske snage počinile počevši od Bleiburga 1945., pa još godinama kasnije. Ovdje prenosimo pismo koje je uputila Koordinacija braniteljskih udruga Knina premijeru Sanaderu, a koje je potpisao predsjedavajući Radnog predsjedništva Koordinacije, Tomislav Čolak.
Pismo Koordinacije braniteljskih udruga Knina premijeru Sanaderu
Knin, 11. kolovoza, 2007. g.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Mediji ovih dana prenose vijesti o početku iskopavanja u bivšim protutenkovskim jarcima u Teznom kod Maribora, gdje se pretpostavlja da se nalaze posmrtni ostaci žrtava poslijeratnih masovnih ubojstava komunističkih vlasti, u najvećem broju Hrvata, vojnika i civila poražene Nezavisne Države Hrvatske.

Mediji prenose i da su službene hrvatske vlasti nezainteresirane za ta iskopavanja i dostojno sahranjivanje posmrtnih ostataka žrtava, te da nisu odgovorile na poziv Vlade Republike Slovenije o potpisivanju ugovora o istraživanju i obilježavanju hrvatskih masovnih grobnica na području Slovenije, te pronalaženje rješenja za pokop posmrtnih ostataka koji se nalaze u tim grobnicama, u što teško možemo povjerovati, jer to ne bi bilo na ponos Hrvatskoj, koja ima moralni imperativ prema tim žrtvama.

Molimo Vas, kao najvišeg predstavnika izvršne vlasti, da poduzmete sve što je u Vašoj moći, da se istraže masovne grobnice žrtava poslijeratnih masovnih ubojstava komunističkih vlasti, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu, da se iste ekshumiraju, i posmrtni ostaci dostojno sahrane. Ako je potrebno molimo Vas da što hitnije potpišete ugovor sa Slovenijom o istraživanju i obilježavanju hrvatskih masovnih grobnica, te uredite način prijenosa posmrtnih ostataka žrtava u Hrvatsku i njihov dostojan pokop, jer svaki čovjek ima pravo na dostojan i ljudski pokop, pravo na grob.

Ne smije se dopustiti da se na te žrtve spusti « duga mračna noć « i da njihova masovna i pojedinačna stratišta i grobnice diljem Slovenije, Hrvatske, BiH, i Srijema, pokrije novi veo zaborava.. Obitelji tih žrtava koji su ostali u Hrvatskoj, godinama su, pa i desetljećima strpljivo i šutke, u vlastitoj muci i jadu, očekivali barem neki slabašni glas nade od svojih najmilijih, a njega je bilo vrlo malo, ili ga uopće nije bilo.

Slovenija je nažalost, zemlja pobijenih Hrvata, a svoju tugu i žalost obitelji žrtava su odmah nakon rata izražavali kroz stihove, na osnovi ondašnjeg saznanja o stradanjima njihovih najbližih:

« Kažite nam, gore Maribora, di su naša braća iz logora «

« Slovenijo, tvoji ti borića, di su kosti rvatski mladića «

Hrvatska je prije 16 godina stekla svoju neovisnost, i odmah bila izvrgnuta agresorskom ratu, u kome je uspješno obranila svoju neovisnost, pa se nije stigla dostojno baviti poslijeratnim žrtvama komunističkih vlasti, te smatramo da je krajnje vrijeme da se tom pristupi i da državne vlasti RH preuzmu brigu o tome.

Molimo Vas, gospodine predsjedniče Vlade, da se to što žurnije počne rješavati, kako bi se kosti tih žrtava napokon smirile u Domovini i kako im smrt više ne bi bila obavijena tajnom, što je naročito potrebno poradi hrvatske budućnosti.

Uz odlične pozdrave,

 predsjedavajući Radnog predsjedništva Koordinacije, Tomislav Čolak

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.